fbpx

Zullen we een ding afspreken?

Zullen we een ding afspreken? Zullen we elkaar een ding beloven? Ik zeg, laat de oordeel van jezelf en van anderen los. ‘Ja, hallo Tineke, dat is makkelijk gezegd dan gedaan!‘ Maar is dat echt zo?

keuzes_hurrayfortoday

Heel veel mensen laten zich leiden door oordelen. En begrijp me niet verkeerd, dat is ook heel menselijk. Want het biedt ons heel veel in het leven. Zo kom je verder, het behoed je van gevaar. Maar wat nu als je al die oordelen als jouw leidraad neemt hoe jij in het leven staat en voor de keuzes die jij maakt?

Touwtjes in eigen handen?
Als je teveel meegaat in de oordelen van anderen dan is het heel lastig om je eigen leven te kunnen leven. Je leven draait dan meer om wat anderen zeggen en denken, dan dat het gaat om wat jij zegt en denkt. En dat is heel gevaarlijk. Dit klinkt misschien heel sterk of beangstigend, maar het is zo waar.

Jarenlang heb ik in mijn hoofd het oordeel van anderen heel zwaar meegeteld in de keuzes die ik maakte. Dit is begonnen te groeien in de jaren dat ik werd gepest. Je wilt niet opvallen, dus ga je maar mee met wat anderen belangrijk vinden of zelfs voorschrijven. Met dat voorschrijven bedoel ik bijvoorbeeld via tijdschriften: hoe kun je het beste…, als je dit doet dan…

Afhankelijk zijn
Dit zorgde ervoor dat ik heel vaak op een keuze terug ben gekomen, omdat iemand anders er een andere mening over had. En dan te bedenken dat ik mezelf ook heel vaak heb weerhouden om een keuze te maken, omdat iemand anders er tegen was.

Wat daar dan uit voortvloeit is iets wat er langzaam insluipt. In de loop van de tijd ga je namelijk steeds meer op voorhand denken ‘wat zullen anderen er wel niet van denken?’. ‘Ja maar, als ik die keuze maak, zullen anderen het vast niet goed vinden.’

Het gevolg hiervan is dat je heel afhankelijk wordt ten opzichte van anderen. Je durft zelf geen keuzes te maken, omdat je niet vertrouwt op jouw eigen kunnen en op jouw eigen gevoel, want ‘anderen weten het vast beter.’

Geen eigenwaarde
Zonder dat je het doorhebt, breng je zo een deuk in je eigen zelfvertrouwen. En ik bedoel dit echt niet verkeerd, want niemand wil zichzelf express pijn doen of de grond in praten. Maar weet wel dat het klein begint en voor je er erg in hebt neemt deze gewoonte jou dagelijks leven over.

Vraag je daarom nu eens af: ‘welke keuzes heb ik echt zelf gemaakt? Welke keuzes heb ik gemaakt vanuit mijn hart? Welke keuzes heb ik gemaakt zonder dat ik mij liet leiden door het oordeel van anderen?‘ Schrik niet als je deze vragen niet meteen kunt beantwoorden. Weet wel dat als het zo is, dat je hier iets aan kunt doen.

Zorg voor balans
Even een disclaimer tussendoor: ik zeg nu niet dat alle keuzes die je maakt, moeten worden gemaakt zonder het oordeel van anderen erbij te betrekken. Er zullen altijd mensen in je leven zijn die het beste met je voor hebben. Er zullen altijd mensen zijn die best wel verstand hebben van bepaalde zaken en waarvan je het oordeel ook heel hoog hebt zitten.

Het enige wat ik probeer te zeggen is dat je bewust moet blijven dat je jouw leven niet laat lopen op de oordelen van anderen. Zorg ervoor dat er een balans is in de oordelen van anderen en in jouw oordeel. Houd je leven in eigen handen. Hiermee kun je er al voor zorgen dat je jezelf blijft.

Sta jij stil bij hoeveel jij je laat leiden door de oordelen van anderen?


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis (online) coachsessie.

4 gedachten over “Zullen we een ding afspreken?

  1. Wat stoer dat je dit durft te vertellen!
   Merk je dat je hier veel last van hebt in het dagelijks leven? Je hoeft deze vraag natuurlijk niet te beantwoorden.

   Weet dat je er niet alleen in staat, want er zijn zoveel anderen die met hetzelfde rondlopen. Je zou de vragen mee kunnen nemen die ik in deze post heb opgeschreven. Het is een in-your-face misschien, maar dat je er van bewust bent dat dit zo is, kan het startpunt zijn van een leerproces naar iets nieuws, iets positiefs, iets waar jij trots op bent.

   Als ik je daar mee mag helpen, dan hoor ik het graag van je.

   Liefs, Tineke

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: