fbpx

Kijk eens in de spiegel. Wat zie jij?

Dagelijks sta je voor de spiegel om jezelf te checken voordat je de deur uitgaat. Zie je alleen het uiterlijk? Dat plukje haar wat net niet wil blijven zitten. Of om te checken of je kleding wel recht zit. Maar durf je naast je uiterlijk ook verder te kijken? Dieper naar binnen. Wie zie jij dan?

spiegel

Reality check
Ik snap dat dit een hele moeilijk vraag kan zijn. Want het vraagt wel om iets meer dan die korte check in de spiegel. Het vraagt om je gevoelens te checken. Dat is best confronterend, want durf maar eens eerlijk naar jezelf te kijken. Ben jij dan wie jij echt bent? Ben jij wel 100% eerlijk naar jezelf?

Waarom doe we dit?
Als je niet eerlijk naar jezelf bent dan kan dit verschillende redenen hebben:

  • anderen hebben je ooit verteld dat je niet goed genoeg bent;
  • jouw idealen zijn zo hoog, dat je nooit jouw perfecte ik kunt zijn;
  • je twijfelt aan je eigen kunnen en denkt dat anderen veel beter zijn dan jij;
  • jij denkt dat je het niet waard bent.

‘Alles ligt aan mij’
Al deze dingen zijn op mij van toepassing geweest:

  • ik ben vroeger gepest, en anderen vertelden dat ik niet leuk genoeg was. Dat ik er niet bij hoorde;
  • ik las al die artikelen in tijdschriften waarin vermeld stond wat te doen om de leukste, liefste, mooiste vrouw te zijn. En mezelf dan continu vergelijken met wat ik dacht hoe het moest. Om vervolgens mezelf teleur te stellen dat ik niet zo in elkaar stak;
  • Ik twijfelde continu aan mezelf en was mij vaker bewust van datgene wat fout was gegaan dan al die andere dingen die ik wel goed had gedaan. Nachten kon ik de foute situaties als films blijven afspelen in mijn hoofd. ‘Oh, had ik maar…‘ en ‘Wat als ik …‘;
  • als er weer een relatie misliep, ik weer niet werd aangenomen voor een baan. Ik dacht altijd dat ik degene was die het fout deed. Want het ging toch altijd fout, dus moet het wel aan mij liggen.

En dit zijn nog maar een paar situaties uit de duizenden die zich bij mij hebben afgespeeld in de afgelopen decennia. Al die situaties maken het dan verdomde moeilijk om te zijn wie je echt bent en om eerlijk te zijn naar jezelf. Want je bent geen vriendjes met je echte ik. Je wilt niet toegeven aan wie je echt bent, omdat dit niet past in wat jij denkt hoe je zou moeten zijn.

Maar achter de wolken…
Pas jaren later kwam ik erachter dat die plaatjes en artikelen in tijdschriften nietszeggend zijn, want niemand zal ooit in het voorgeschreven plaatje passen.
Dat degene die mij vroeger hebben gepest, waarschijnlijk zelf ook niet lekker in hun vel zaten. En dat er altijd twee in een relatie zitten en dat ik niet de enige ben die schuldig is geweest.

Met dit besef wordt het makkelijker om eerlijk naar jezelf te zijn. Om jezelf te accepteren wie je echt bent. Met jouw negatieve en ook heel veel positieve karaktereigenschappen en kwaliteiten. Als je hier bewust van bent dan wordt het een stuk makkelijker om het positieve uit jezelf naar boven te halen en je leven niet te laten leiden door de negatieve situaties. Door dichter bij jezelf te komen staan is het mogelijk om echt de keuzes te maken die vanuit je gevoel komen, waar jij je goed bij voelt.

Want jij bent de enige die de rest van haar leven met jou door één deur moet. Maak het daarom niet te moeilijk voor jezelf en wees je eigen beste vriendin. You can do this!


Hoe zorg jij ervoor dat je eerlijk bent naar jezelf? Heb jij tips hoe jij je eigen beste vriendin wordt? Laat het me weten.
Laat hieronder een berichtje achter of stuur mij een mailtje (tineke@hurrayfortoday.com).

Is dit een onderwerp waar je mee worstelt en wil je graag begeleid worden om zelfverzekerd en met meer ontspanning in het leven te staan? 

Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.
Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.
Ik wil een gratis (online) coachsessie.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: