fbpx

Wat zegt jouw gevoel?

Intuïtie. Een term die moeilijk te omschrijven is…nee, ik moet het eigenlijk anders zeggen: een term die moeilijk vast te grijpen is. Want wat is intuïtie? Misschien heb je weleens horen zeggen dat het gaat om je ‘onderbuikgevoel’. Dat gevoel dat je vertelt of iets klopt of niet. Dat stemmetje in je achterhoofd die vaak weggeduwd wordt. Waarom is het zo belangrijk om hier wat vaker naar te luisteren en vooral ook naar te leven?

intuitie - Hurray for Today

In eerste instantie is je intuïtie er niet voor niets: het zorgt ervoor dat je jezelf veilig kunt houden. Het zorgt ervoor dat je gevaarlijke situaties kunt inschatten en dat je de keuze hebt om door te gaan of te vluchten. Het is een oergevoel.

Van gevoelsmens naar hoofdzaken
In de loop van de menselijke geschiedenis zijn wij steeds meer gaan leven vanuit onze gedachten. De wetenschap is steeds belangrijker geworden en zo is het geleidelijk overgegaan naar het leven in een kennismaatschappij. Dit heeft ervoor gezorgd dat de mens steeds meer leeft vanuit het hoofd in plaats van te leven vanuit het gevoel. Daardoor staan we ook steeds minder in contact met ons intuïtie. Terwijl dit juist nu zo belangrijk is om bewust mee bezig te zijn en om er beter mee in contact te staan. Jouw intuïtie zorgt ervoor dat je keuzes maakt die het beste bij jou passen. Dit klinkt allemaal heel theoretisch, maar het is zo waar. Ik zal je een voorbeeld geven hoe ik niet in contact stond met dat ‘onderbuikgevoel’ en wat mij dat heeft opgeleverd.

Niet willen luisteren
Ik werkte nog op een middelbare school en nachtenlang was de slaap maar moeilijk te vatten. Ik zat met een of meerdere situaties in mijn hoofd die eens in de zoveel tijd terug leken te komen. Ik had moeite met een bepaalde klas of met bepaalde leerlingen en wat ik ook probeerde, het lukte mij niet om goed contact te maken. Ik wilde het graag zelf oplossen en durfde hier niet met anderen over te praten. Want stel je toch eens voor dat zij mij geen goede docent zouden vinden. Stel je voor dat zij mij zwak zouden vinden, een sukkel.

Op zo’n moment weet ik echt wel dat ik hier iets mee moet doen, mijn onderbuikgevoel zegt dat ik hulp moet inschakelen, maar mijn hoofd drukt dit gevoel weg. Het kritische stemmetje neemt de leiding en legt mijn intuïtie lam. Blijkbaar heb ik er slapeloze nachten voor over. Voor iets wat eigenlijk volgens mijn onderbuikgevoel makkelijk op te lossen valt. Blijkbaar heb ik het verliezen van kostbare energie – vanwege dat slaaptekort – over om mijn ‘perfecte’ plaatje naar de buitenwereld hoog te houden. Blijkbaar vind ik het oké om mezelf te pijnigen, terwijl mijn onderbuikgevoel aangeeft dat er een uitgang is.

Het gevolg
Hoe kom je hier nu uit? In mijn geval heb ik destijds de verkeerde keuze gemaakt. Ik ben doorgegaan tot ik niet meer kon. Tot mijn lichaam en mijn hoofd het op hadden gegeven en ik uiteindelijk niets anders meer kon dan hulp te vragen, omdat ik het allemaal niet meer kon handelen. Maar dit kwam pas op het moment dat het eigenlijk al te laat was. Ik had het kunnen voorkomen als ik mijn gevoel meer de leiding had gegeven en als ik daardoor eerder had ingegrepen.

Toen ik in mei 2017 thuis kwam te zitten is de eigenlijke verwerking pas echt begonnen en kreeg ik na een aantal maanden de ruimte in mijn hoofd om mijn leven anders in te richten. Pas toen leerde ik echt te luisteren naar mijn onderbuikgevoel en leerde ik daardoor ook keuzes te maken vanuit dat gevoel, in plaats van alles dood te redeneren vanuit mijn hoofd. En ik kan je vertellen, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook nu nog betrap ik mezelf erop dat ik mijn hoofd, mijn gedachten, nog steeds de overhand laat nemen. En dit gebeurt het meest wanneer ik moe ben. Gebrek aan energie, met daardoor vaak ook chaos in mijn hoofd, en voilà, mijn gedachtes nemen het over.

What to do?
De eerste stap naar het luisteren naar je gevoel is jezelf de ruimte en vooral ook de rust te geven om in contact te komen met je intuïtie. Dit kan doormiddel van meditatie en ontspanningsoefeningen. Maar het helpt ook zeker om met anderen te praten. Zij kunnen je vaak een hele frisse blik over de situatie geven en er zo voor zorgen dat je makkelijker een keuze kunt maken vanuit je gevoel. Uiteindelijk weet je zelf heel goed wat je moet doen, maar we maken het onszelf vaak te moeilijk.

Don’t be so hard on yourself
Wees je bewust van het feit dat je lerende bent. Vanaf het moment dat je geboren wordt tot het moment dat je doodgaat. Straf jezelf niet af als het even niet goed gaat of als je weer terugvalt in je oude gedrag . We’re only human. Maak er het beste van en zie dit als leermomenten. You are doing just fine!


Luister jij naar je intuïtie? Heb jij nog meer tips hoe je beter in contact komt met dat onderbuikgevoel?
Laat hieronder een berichtje achter of stuur mij een mailtje (tineke@hurrayfortoday.com).

Is dit een onderwerp waar je mee worstelt en wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.
Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.
Ik wil een gratis (online) coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: