fbpx

‘Wat stom dat ik dat heb gedaan!’

Soms is het leven al moeilijk genoeg. Je vliegt soms van hot naar her en je wilt de beste versie van jezelf zijn. Vergeet dan niet om vooral ook lief te zijn voor jezelf. Hoe dan?

liefzijnvoorjezelf_hft.jpg

Druk, druk, druk
In de periodes dat ik het druk heb, vind ik het erg moeilijk om goed voor mezelf te zorgen. Zowel lichamelijk als geestelijk:

  • Ik eet slecht
  • ik snoep veel
  • doe minder aan sport (‘geen tijd’)
  • ik slaap minder goed of te kort
  • zit te veel op naar mijn telefoonscherm te staren
  • ik ben kortaf naar anderen toe, vooral de mensen die dichtbij mij staan
  • ik mediteer niet meer (‘geen tijd’)

Dit heeft allemaal te maken met het feit dat ik mijn prioriteiten niet goed op orde heb. Ik zet werk op de eerste plek. En daarna komt de rest pas. Het is een oude gewoonte die maar moeilijk uit te roeien is bij mij. Ondanks dat dit een van de oorzaken is geweest dat ik in een burn-out ben beland.

Inner voice of doom
Hoe het komt? Mijn innerlijk ‘voice of doom’ heeft hier een hele grote invloed op. Dat stemmetje in je achterhoofd blijkt wanneer jij het druk hebt niet jouw beste vriend te zijn. Het zorgt ervoor dat je even met de neus op de negatieve aspecten van jouw leven wordt gedrukt: ‘Dat had ik niet moeten eten, ik ben te lui, ik had vandaag moeten sporten, dat had ik beter niet kunnen zeggen, wat nou als ik niet leuk / lief / aardig / slank /mooi genoeg ben.’ En eerder was mijn reactie om nog harder te gaan werken om zo te bewijzen dat ik het allemaal wel kon en ik het allemaal wel waard was. En zo bleef ik in die vicieuze cirkel hangen.

Vaak behandeld dat stemmetje in je achterhoofd jou slechter dan hoe jij andere mensen zou behandelen. Je kunt jezelf slecht vergeven voor wie je bent of wat je hebt gedaan, terwijl je bij jouw beste vrienden deze gedachten uit het hoofd wilt praten.

Hoe kom je hier nu uit en hoe zorg je ervoor dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Ook in tijdens van drukte?

Accepteer jezelf zoals je bent
De eerste stap is dat je jezelf accepteert zoals je bent. Accepteer jouw tekortkomingen, jouw falen, de fouten die je hebt gemaakt. Vaak valt het in de praktijk allemaal reuze mee en heb je het in je hoofd ontzettend groot gemaakt. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak lucht dit al zoveel op en houden zij jou een spiegel voor het echt niet zo groot is als jij had gedacht.

Angsten en onzekerheden
Accepteer ook dat je angsten en onzekerheden hebt. Niemand is perfect, dus waarom zou jij dat dan wel moeten zijn? Zorg dat die liefde voor jezelf gaat groeien, door respect voor jezelf te hebben, voor jouw lichaam en voor jouw geest. Probeer niet mee te gaan met dat kritische stemmetje in je hoofd. Wees je bewust dat het stemmetje er is en laat het vervolgens gaan. Klamp je er niet aan vast, want dan is het stemmetje de baas over jou en ga je in je eigen werkelijkheid geloven.

Let’s try
Om jezelf beter te leren kennen en positiever te zijn over wie jij bent, heb ik twee korte opdrachten:

✴ Schrijf voor jezelf op:
– wat gaat er goed?
– wat waardeer je in jezelf?
– waar ben je trots op?
– wat geeft je energie?

✴ Vraag anderen wat zij van jou vinden. Ik weet het, dit is best een moeilijke stap om anderen te betrekken bij datgene waar jij moeite mee hebt, maar je kunt hier zoveel uithalen. En je bekijkt jezelf door de bril van vrienden, familie, collega’s of wie je dan ook maar aanspreekt. Dat is die mildere blik die jij nu zo goed kunt gebruiken.

Maak het leven makkelijker en lichter voor jezelf. Jij moet nog jaren met jezelf door één deur, dus wees jouw eigen beste vriend.


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil jij graag leren hoe jij om kunt gaan met dat kritische stemmetje in je hoofd?

Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: