Wat houd je tegen?

Je wilt zo ontzettend graag. Kijkt er tijden naar uit. Maar toch als het moment daar is, krabbel je terug. “Waarom?!” Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Is het weer niet gelukt. Heb je weer niet die stap gemaakt. Wat ben je toch een loser!

Zo vaak heb ik in het verleden doelen gesteld. Zo vaak heb ik mezelf gepusht om activiteiten te ondernemen, mezelf uit mijn comfort zone te halen. En net zo vaak is dat niet gelukt.

Angst

Ik durfde op het laatste moment toch niet. Ik was bang dat ik zou falen. Ik was bang dat anderen raar over mij zouden denken. Ik was bang dat het niet zo gaan, zoals ik het zo willen.

Al die gedachtes. Het kan je behoorlijk tegenhouden in het behalen wat je graag wilt behalen. En waarom? Omdat er in jou een monster schuilt. Een angstmonster die alleen maar wil dat jij je in de veilige modus houdt.

Mijn beste vriendin

Die angstmonster is jarenlang mijn beste vriendin geweest. Jarenlang heb ik haar advies opgevolgd. Ja, je leest het goed: HAAR advies. Mijn angstmonster is een meisje die mij in mijn veilige warme nest wil houden. Die niet wil dat ik stappen ga maken die ik nog niet eerder heb gemaakt. Mijn angstmonster wil dat ik blijf doen wat ik altijd doe, omdat dát goed gaat. Want zij wil voorkomen dat ik dezelfde fouten uit het verleden opnieuw ga maken.

Dat is heel fijn natuurlijk. Vooral geen risico’s nemen. Gewoon lekker blijven doen wat je altijd al doet. Want waarom zou je?

Het is nooit goed genoeg!

Ik heb later pas gemerkt dat die angstmonster hand in hand door het leven gaat met mijn perfectionisme. Het streven naar iets wat perfect is, zorgt ervoor dat niets goed genoeg is voor mij.

En als ik deze zin typ dan voel ik hoe dubbelzinnig het eigenlijk is: “je streeft zoveel naar perfectie dat dingen nooit goed genoeg zijn”. Er is altijd wel iets of iemand beter. Er is altijd wel iets of iemand die jou doet twijfelen aan datgene wat je doet.

Waarom zou je dan iets nieuws proberen? Waarom zou je dan niet beter vasthouden aan datgene wat je al zo goed kan? Ook al maakt het je ongelukkig. Ook al mis je zoveel in je leven op deze manier.

Het heeft tijd nodig

Het proces dat je beseft dat er iets moet veranderen, dat gaat niet van de ene op de andere dag. En tuurlijk ga je in dit proces een aantal keren op je bek.

Ik heb investeringen gedaan die achteraf gezien niet handig waren. Ook heb ik mensen tot mijn vrienden gerekend, waar ik uiteindelijk niet op kon vertrouwen. Daarnaast heb ik mij meerdere malen voor mijn kop kunnen slaan om een opmerking die ik heb gemaakt die niet helemaal goed uit de verf kwam. Maar ik heb het wel allemaal gedaan.

Kijk naar wat je wél doet

Want dat is zo ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik veel bewuster ben geworden van datgene wat ik in al die jaren wél heb bereikt. Juist op de momenten dat ik het super spannend vond en niet zeker was van de uitkomst.

Bijvoorbeeld door mijn grens aan te geven en eens een keer ‘nee’ te zeggen als ik ook echt iets niet wilde of het ergens niet mee eens was. Super spannend om te doen. Ook al schreeuwde het angstmonster op dat moment in mijn oor: ‘Niet doen! Gewoon meegaan met de rest en je stil houden. Wat zullen anderen van jou denken? Straks vinden ze je niet meer aardig?’

Win-win

Juist door het wel te doen, ben ik er achter te komen dat mijn mening wel wordt gewaardeerd. En als cadeautje kreeg ik extra tijd voor mezelf terug door een taak niet te hoeven doen. Wauw! En ze vonden mij nog net zo aardig als eerst. Ik zeg win-win situatie!

En dit is nog maar een voorbeeld hoe ik mijn angstmonster niet de touwtjes in handen heb gegeven.

Dus nu is mijn vraag aan jou: wat houd je tegen?

One thought on “Wat houd je tegen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.