fbpx

Wat doe jij met al je gedachtes?

Je hoofd zou je soms kunnen vergelijken met een reguliere dag op Times Square, NYC. De toeristen lopen alle kanten op, overal heb je schermpjes aanstaan die jou allerlei berichten toezenden en allemaal om jouw aandacht vragen. Wat nu als je hierin geen filter hebt en dat je alles in je hoofd ook even veel aandacht geeft?

(Disclaimer: in deze blogpost laat ik het moeilijk filteren van prikkels, gedachten voor mensen met bijvoorbeeld ADHD, PDDNOS of hooggevoeligheid buiten beschouwing)

timessquare_gedachtes_hft.jpg

Alle luikjes staan open
Doodvermoeiend moet dat zijn. Als je alles wat binnenkomt in die stroom van gedachtes met evenveel aandacht gaat vastgrijpen. Ik word al moe van de gedachte. En toch heb ik dit jarenlang gedaan. En vaak heb ik de negatieve gedachtes nog het meest aangegrepen.

Ja maar, hoe dan wel?
Een eye-opener voor mij was dan ook de zin ‘je bent niet jouw gedachtes, je hebt gedachtes’. Het komt er eigenlijk op neer dat de gedachtes in je hoofd komen en gaan en dat deze door jou persoonlijk worden ingekleurd. Dit kan liggen aan je stemming, de situatie waar je je op dat moment in bevindt en wat jouw relatie is met de mensen die deel uitmaken van die gedachten.

Het is heel menselijk om met behulp van jouw gedachtes situaties een plek te geven. Maar vaak gaan die gedachtes over datgene wat in het verleden is gebeurd of over datgene wat nog gaat gebeuren, wat zich dan kan uiten in bijvoorbeeld het maken van plannen of piekeren over wat er is geweest en over dingen die er nog gaan of kunnen gaan plaatsvinden.

‘Ik zit in mijn hoofd.’
Uit eigen ervaring weet ik hoe mijn gedachtes een heel eigen leven kunnen gaan leiden. Het is een van mijn karaktereigenschappen. Ik zit heel veel in mijn hoofd en vind het nog steeds lastig om dat ‘uit te schakelen’. Gelukkig heb ik mezelf aangeleerd om steeds opener te zijn over waar ik mee zit. Ik kan ook steeds sneller duidelijk maken aan anderen hoe het gaat in mijn hoofd. Maar ‘in mijn hoofd zitten’ dat zal blijven, ben ik bang. Onder de noemer ‘aard van het beestje’. Maar de eye-opener dat je gedachtes hebt en dat je niet jouw gedachtes bent, maakt wel dat ik minder gewicht hang aan mijn gedachtes.

Hoe kun je het beter verdragen?
Een goede tool om te kunnen omgaan met je gedachtes is meditatie. Ga er nu niet van uit dat meditatie een uitschakeling is van gedachtes en dat je dus tijdens het uitvoeren van een meditatie nergens aan mag denken. Meditatie is meer het observeren van je gedachtes en je er vooral niet in laten vastgrijpen of laten meevoeren van die gedachtes. Bewust zijn van hoe jij je op dat moment voelt en met een open blik naar jezelf kunnen kijken, zonder dat je meteen een oordeel plakt aan de situatie.

Mocht je jezelf toch betrappen dat je momenten hebt dat je veel in je hoofd zit dan kun je voor jezelf ook een piekermoment instellen. Dit kun je heel concreet maken door met een kookwekker tijd voor jezelf af te spreken -bijvoorbeeld 15 minuten- en jezelf toestemming te geven om in die tijd te gaan piekeren. Je kunt hierbij pen en papier pakken en de punten opschrijven waar jij over piekert.
Op een later moment neem je het lijstje door en zul je merken dat je op een andere manier naar die punten zult gaan kijken. Misschien weet je meteen een oplossing van een aantal punten. Of besef je toch dat datgene waar je over piekert groter is in je hoofd, dan wat het in realiteit is of was geweest.

Zoals ik al zei, ik zal waarschijnlijk altijd degene blijven die veel in haar hoofd zit. Maar ik kan er nu met een andere manier mee omgaan, waardoor het leven een stuk minder zwaar is geworden.

Hoe ga jij om met de momenten dat het heel druk is in je hoofd?


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt?
Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen, positief en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 

Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: