Waarom jouw brein mediteren HAAT!

Zit ik weer op mijn meditatiekussentje. Netjes in kleermakerszit. Ogen dicht. Luisterend naar de stem die via de oortjes van mijn telefoon mijn hoofd binnenkomt. Ja, ik voel mijn ademhaling in mijn lichaam. Ja, ik voel mezelf zitten op mijn kussen. Hé, heb ik al brood opgeschreven op mijn boodschappenlijstje? Ik hoor een auto. Ow ja, niet vergeten om straks te tanken…

Voor je het weet zit je brein vol met gedachten over wat je nog moet doen en ben je niet meer met de meditatie bezig. Gaat mijn meditatie moment. Waarom houdt mijn brein nooit op met denken?

Dit is wat mediteren zo frustrerend kan maken. De belofte is groot: mediteer regelmatig en je zult rust in je hoofd krijgen en beter tegen stress en drukte kunnen. Ik weet er alles van, want ik beloof het mijn klanten ook. Maar waarom lukt het niet altijd?

Je brein is niet gemaakt om te mediteren.

De uitleg is heel simpel: het brein en meditatie zijn niet de beste vrienden. Want mediteren gaat tegen datgene wat je brein het liefste doet, namelijk denken. Bezig zijn. Of het nu gaat over het verleden, de toekomst of op dit moment. Het brein zal analyseren, conclusies trekken, scenario’s uitwerken. Want daar is de brein ook voor bedoelt.

En vervolgens kom jij aan met de fijne opdracht: ga rustig zitten, sluit je ogen, en denk aan helemaal niets. Die uitdaging wil jouw brein graag met je aangaan. Want het brein weet het al: I will always win! Zit je dan met je goede gedrag. Is het weer niet gelukt. Pffff, ik stop wel met mediteren.

ga het gevecht niet aan.

Mediteren is niet het gevecht aangaan met je brein om het stil te krijgen. Mediteren gaat juist om het observeren van alles wat er door je brein heen gaat. Je kunt je brein namelijk niet stil krijgen. Dat is onnatuurlijk en kost heel veel energie. Dan heb ik heb nog niet eens over de frustratie die het oplevert. ‘Weer mislukt.’

Wat jij doet tijdens het mediteren is opmerken wat er allemaal in je brein speelt op het moment dat jij mediteert. ‘Wat houd mij bezig? Waar gaan de gedachten over?’ En vervolgens jouw aandacht op die gedachten loslaten om jezelf een pauze te gunnen, zodat jij niet mee hoeft te gaan met alles wat door je hoofd heen speelt. Dat je de keuze hebt om te zeggen: ‘deze gedachte vind ik oké. Deze gedachte slaat echter helemaal nergens op.’

Probeer het eens op deze manier.

Ik weet het: dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wil je daarom graag een kleine opdracht geven om mee te oefenen.

Geef jezelf 5 minuten om te mediteren. Ga ontspannen zitten in een houding die voor jou het meest prettig aanvoelt. Zit je goed? Top! Sluit je ogen en breng jouw aandacht naar je ademhaling. Volg hoe deze in en uit je lichaam beweegt. Dat kan via de neus zijn, of je voelt hoe je longen of je buik op en neer bewegen. Raak je afgeleid door gedachten? Benoem dit dan voor jezelf: ‘ik ben aan het denken’. Zonder dat je er een oordeel over geeft, zonder dat je jezelf afstraft. Wees mild naar jezelf. Het is allemaal oké. En keer dan weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Doe dit net zo lang tot de 5 minuten voorbij zijn.

gewoon even niet bezig zijn in je hoofd.

Ik ben tijdens het mediteren nog regelmatig afgeleid door mijn brein. Zeker als ik het drukker heb, als ik stress ervaar, of zenuwachtig ben voor iets. Maar het dagelijkse meditatiemoment laat ik niet aan mij voorbij gaan. Juist die aandacht op mijn ademhaling, de aandacht op hoe mijn lichaam op dat moment aanvoelt, zorgt ervoor dat ik juist even niet bezig ben in mijn hoofd.

Gewoon even niets hoeven doen, alleen maar stilzitten en ademhalen. Ik heb wel eens voor hetere vuren gestaan. Maar het helpt mij om niet mee te gaan met al die gedachten. Het helpt mij om onderscheid te maken tussen de gedachten die nuttig zijn en de gedachten die totaal niet te maken hebben met wat er werkelijk gaande is. En dat zorgt voor die rust in mijn hoofd. Dat zorgt voor meer balans in drukke tijden. En dat ik bepaalde dingen veel makkelijker van me af kan zetten, dan dat ik erover blijf nadenken. Heerlijk!

Wil jij het mediteren (weer) een kans geven? Dan heb ik speciaal voor jou een hele fijne meditatie voor je die je gaat helpen die drukte in je hoofd tot rust te krijgen. Klik hier om de ‘Rust in je hoofd’ meditatie te downloaden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.