Vergeet niet waar je vandaan komt!

We zijn vaak zo bezig met alles wat er nu niet goed zou zijn, dat we vaak vergeten welke weg we tot nu toe hebben afgelegd.

Ik weet het, ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want datgene wat je nu bezighoudt is toch veel belangrijker dan datgene wat is geweest. Maar is dat ook echt zo?

Het verleden telt mee

Datgene wat er in ons leven tot nu toe is gebeurd is dat wat ons vormt als persoon. Dat maakt ons wie we echt zijn. Vanuit deze gebeurtenissen maak je bewust of onbewust keuzes die de rest van je leven beïnvloeden. Dus leef je inderdaad alleen met dat wat er nu gebeurt, of leef je vanuit het verleden?

‘Pffff, Tineke, stel niet van zulke moeilijke vragen!’

Maar toch is het zo. Door wat zich in mijn jeugd heeft afgespeeld, dat heeft mij gevormd en heeft mij keuzes doen maken die achteraf gezien niet heel handig zijn geweest.

Stap voor stap

Het verlegen meisje dat gepest werd op de basisschool en tijdens de eerste jaren van de middelbare school. Die maar bleef zoeken naar bevestiging dat ze er wel toe deed. Die maar bleef geloven dat als zij alles voor anderen zou doen, ze dan pas gezien zou worden. Het meisje dat altijd dacht dat ze zelf niet belangrijk genoeg was.

En kijk waar ik nu sta: ik ben mijn eigen coach praktijk begonnen. In de afgelopen jaren heb ik geleerd om keuzes te maken die wél goed voor mij waren. Beetje bij beetje heb ik mijn comfort zone opgerekt en heb ik gigantische stappen gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Waar komt het dan vandaan?

En dat is wat ik probeer te zeggen: vergeet niet waar je vandaan komt. Vergeet niet dat je al zo ontzettend veel hebt overwonnen in je leven. Kijk dus verder dan de ‘fouten’ -ja, ik schreef dit expres tussen aanhalingstekens- die je nu hebt gemaakt. Jij bent zoveel meer waard dan alleen maar met je vinger naar jezelf wijzen hoe stom je bezig bent.

Maak een lijst(je)

Dus vraag jezelf eens af: wat waren de spannende momenten in je leven? En hoe heb je die spannende momenten overwonnen?

Schrijf dit voor jezelf op en lees het terug.

Mijn lijst zou er ongeveer zou uit zien:

  • op mezelf wonen
  • een opleiding doen naast mijn fulltime baan
  • relaties verbreken omdat ze gewoon niet goed voor mij waren
  • durven spreken op een evenement en mijn verhaal delen
  • durven investeren in persoonlijke groei, zoals een mindfulness cursus, een coach opleiding en een bedrijfscoach
  • in mijn eentje op reis gaan
  • op mensen af durven stappen
  • durven toegeven dat ik ook weleens fout zit
  • durven toegeven dat mijn dagen ook niet allemaal even goed zijn

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij deze mijn oproep: wees niet zo streng voor jezelf! Kijk naar wat jij allemaal hebt bereikt tot nu toe!

Waar kom jij vandaan en waar kun jij met een goed gevoel op terug kijken?

Ik ben heel benieuwd naar jouw lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.