fbpx

Sterk zijn: what’s the point?!

‘I am a Superwoman
Yes I am
Yes she is
Even when I’m a mess
I still put on a vest
With an S on my chest
Oh yes
I’m a Superwoman’
Hoe simpel Alicia Keys het lijkt te verwoorden: ‘I’m a superwoman, even when I’m a mess.’ Maar is dat zo? Is dat de kern van het sterk zijn?

sterkzijn_hurrayfortoday
Sterk zijn. Ik heb het jarenlang als iets gezien wat ik moest uitstralen, iets wat ik voor mezelf moest zijn: de sterke vrouw die alles aankon.
Hoe ben je dan ‘sterk’?
Sterk zijn stond voor mij gelijk aan:
  • onverwoestbaar zijn;
  • nooit opgeven;
  • altijd die glimlach op je gezicht, ook als het niet goed gaat;
  • geen aandacht geven of het zelfs wegdrukken van negatieve gevoelens.

Bovenal vooral niet aan anderen laten merken dat het niet goed gaat. Want stel je voor dat ze je niet serieus nemen. Of nog erger, dat mensen je laten vallen.

En dan…
Het is alsof je in de loop van de tijd een rubberen elastiekje steeds verder aan het oprekken bent, steeds meer gewicht eraan gaat hangen, tot *SNAP*… het knapt. En dan ben je ineens emotioneel enorm instabiel, is alles je teveel en weet je niet wat je met al die gedachten in je hoofd aan moet. Kortom, je bent overspannen of je kampt met een burn-out.
Reality check
Het is super krachtig als je sterk bent, dat je stevig in je schoenen staat. Maar zorg er wel voor dat het realistisch is. Ga niet – zoals ik jarenlang heb gedaan – het sterk zijn als doel stellen, zodat je gevoelens wegdrukt waar je juist wel aandacht aan moet geven.
Het sterk zijn werd voor mij een masker die ik ophield om maar te laten zien dat ik niet kapot te maken was. Een masker die ik uit noodzaak opzette, omdat ik niet wist hoe ik mij anders moest gedragen. Dit alles gevoed door de angst dat ik als zwak aangezien zou worden, dat mensen mij niet zouden zien staan, dat ik geen aansluiten zou vinden.
Een masker waarachter ik mij verstopte, zowel voor de buitenwereld als voor mijzelf. En als je dit te lang volhoudt dan gaat het op den duur fout.
Wees eerlijk
Door schade en schande ben ik wijs geworden. Mijn burn-out klachten hebben ervoor gezorgd dat ik pas op de plaats moest maken. Eerst door een diep dal om in te zien dat het zo niet langer kon.
Nu pas leer ik wat mijn grenzen zijn. Nu pas weet ik dat sterk zijn juist alles te maken heeft met laten zien hoe jij je voelt. In goede, maar juist ook in de minder goede tijden.
Ik zie sterk zijn nu als jezelf kwetsbaar durven opstellen. Door te zeggen dat je het ook even niet weet, dat je je gewoon af en toe klote voelt. Dat je weet dat het dan ook oké is om je zo te voelen, want het gaat wel weer voorbij.
De grootste eye-opener is wel dat ik heb geleerd dat anderen dit juist in jou waarderen. Dat ze nu weten wat ze aan je hebben en je daarom juist niet laten vallen, want je bent duidelijk en eerlijk.
Be You!
Je hoeft geen übermensch te zijn, die ‘superwoman’ die het allemaal ten alle tijde onder controle heeft. Die echt alles aankan. Het zou mooi zijn als we zo zouden kunnen zijn, maar zijn we dan nog wel menselijk?
Ik hou van wie ik nu ben. En ik ben sterk op mijn eigen manier: ik ben een doorzetter, ik geef niet snel op. Ik ben een steunpilaar voor degenen die dicht bij mij staan en ik ga voor ze door het vuur. Maar ik weet meteen dat ik mijn grenzen heb. Dat ik goed op mijzelf moet passen en gewoon eerlijk moet aangeven als het allemaal even niet lekker gaat. Hoe moeilijk het soms ook nog is, want het stemmetje inmijn achterhoofd is nooit helemaal weg. Maar ik weet dat ik nu echt veel sterker ben dan ik ooit was. Omdat ik nu de persoon ben die ik echt wil en kan zijn.
Zorg ervoor dat het bij jou niet zover komt. Dat je eerst met klachten thuis komt te zitten om je lessen te leren. Als je je in mijn verhaal herkent, weet dat je niet de enige bent die hier moeite mee heeft. En weet ook dat er altijd mensen zijn die jou willen helpen in het proces om meer ontspannen, positief en zelfverzekerd in het leven te staan.
You are not alone!


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis (online) coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: