fbpx

‘Sociaal doen is eng!’

Het is best lastig: nooit verlegen hoeven zijn, altijd makkelijk mee kunnen praten, gewoon op mensen afstappen om een praatje te beginnen. Niet bang te hoeven zijn hoe anderen over je zouden kunnen denken. Gewoon jezelf zijn in nieuwe situaties. Het lijkt mij hemels om dat te kunnen. Want hoe anders is het in de realiteit…

verlegen_hft

Ergernis
Heel lang heb ik mij eraan geërgerd, mijn ‘kat-uit-de-boom-kijk’ gedrag. Als ik in situaties kom met volslagen vreemden of als ik bij mensen ben die ik niet goed genoeg ken, dan kan ik heel stil zijn en vind ik het lastig om mij in het gesprek te mengen. Zeker als het mensen zijn met een sterk karakter, diegene die erg aanwezig zijn.
Op dat soort momenten wens ik dat ik spontaner was, de gezellige kletskous en schaam ik me soms voor wie ik ben. Het is dan ook zo dat ik voor anderen vaak ga invullen hoe zij mij zullen zien: het verlegen vogeltje, die saaie persoon, het stille grietje… Tsja, dit is een typisch gevalletje van jezelf even lekker de grond in praten.

Sociaal leven… Wie? Ik?
Ik ben ook nooit iemand geweest die er een druk sociaal leven op na houdt. Vaker zit ik liever thuis mijn eigen ding te doen dan dat ik van afspraak naar afspraak hobbel. Laat de drukte maar lekker aan mij voorbij gaan, ik vermaak mij wel. Ik merk ook dat als er een periode is van veel afspraken, dat ik onrustig word. Ik kan mij minder goed focussen. Alsof ik alle prikkels van dat soort gelegenheden niet goed kan verwerken.

Onderdeel van mijn leven
Als ik hier wat langer over nadenk dat is dit een onderwerp wat al mijn leven een grote rol speelt. Op school was ik het verlegen meisje, een makkelijk doelwit voor pesterijen . Ik had namelijk geen weerwoord. Ik dook liever weg voor anderen dan dat ik voor mezelf opkwam. Ik werd iemand die het liefst wegdook in leesboeken en schoolwerk. Ik heb ook nooit een grote vriendenclub gehad. Maar de mensen die ik nu tot mijn vrienden mag rekenen, daar ben ik wel onwijs blij mee. Ben hun kan ik helemaal mezelf zijn en daar ik krijg weer energie van, in plaats van dat het mij energie kost.

Maar toch spoken er vragen door mijn hoofd:
– Waarom vind ik het dan zo lastig om dat verlegen, introverte gedrag bij mijzelf te accepteren?
– Waarom moet ik van mijzelf extravert zijn in alle situaties?
– Waarom ben ik bang dat ik als mezelf geen goede indruk achter kan laten bij anderen?

Wie ik ben…
Met de jaren heb ik geleerd om steeds positiever te kijken naar mijn introverte ik. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar en het is niet erg. Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en dit is iets wat bij mij hoort.
Al wil ik wel graag meer uit mijn comfort zone kruipen en ook in situaties die ik niet goed ken of bij mensen die ik niet goed ken, mezelf meer naar de voorgrond plaatsen.

Dit jaar heb ik heel veel stappen gezet. Bijvoorbeeld door in mijn eentje naar events te gaan en zo contact te maken met mensen die ik niet ken. En die events heb ik als een voordeel gezien. De mensen die ik daar ontmoet kennen mij niet en daarom mag ik juist mezelf zijn: de luisteraar, de persoon die niet gemaakt is voor alleen maar small talk -je weet wel, de koetjes en kalfjes, het weer- maar die in gesprekken juist graag de diepte in duikt. De persoon die een beetje gek is, maar dat oké vindt.

Het is heel belangrijk om te onthouden dat dit ook een deel is van wie ik ben. Dat het dus helemaal geen zin heeft om mezelf de grond in te praten als ik -volgens eigen zeggen- niet voldoe aan hoe het zou horen.

Introvert of extravert…be true to yourself
Blijf jezelf, accepteer jezelf, maar spring af en toe uit die comfort zone. En wees ook bewust van die (kleine) succesmomenten die hiermee geboekt worden. Vier het!


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil jij graag socialer zijn, maar kom jij jezelf elke keer tegen? En vind jij het lastig om daarom te accepteren wie je echt bent?

Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: