‘Ik wil altijd aardig gevonden worden!’

Want dan hoor je er echt bij. Dan zien mensen jou staan. Want dat willen anderen toch? Dat je hun pleased ? Really?

intuitie - Hurray for Today

Altijd maar mee bewegen.

Dus zeg jij ‘ja’ tegen iedereen die iets van jou vraagt. Vind je het altijd prima als afspraken door anderen worden verzet. Maakt het jou niet uit wat er besloten wordt.

Ik krijg hier echt de kriebels van. Vooral omdat ik dit zo herken en ik weet hoeveel pijn je jezelf doet.

Want jij beweegt met alles mee. Ze hoeven geen rekening met jou te houden, want jij vindt toch alles goed. Ze maken beslissingen zonder jou, want jij zegt toch wel ja.

Je maakt jezelf hiermee onbelangrijk.

Wil jij zo gezien worden?

Bewust van een gewoonte.

Misschien dat dit een klap in je gezicht is. ‘Ja maar, Tineke, zo bedoel ik het toch helemaal niet! Weet je wel hoe moeilijk het is om eens nee te zeggen?‘ Geloof me, ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Want je bedoelt het echt niet verkeerd.

Ik heb jarenlang iedereen tevreden willen houden. Mensen op het werk, medestudenten, familieleden, vrienden. Daarom maakte het mij nooit uit wat we gingen doen. Ik liet de beslissing over aan anderen.

Is het écht ok?

Daarom vond ik het altijd prima als mensen op het laatste moment een afspraak afzegden of gewoon niets meer van ze lieten horen. Tenminste dat was wat ik liet zien naar de buitenwereld. Maar ondertussen borrelde er van alles van binnen.

En dat borrelen ging vooral over mijzelf: als anderen niet voor mij kozen of als anderen mij lieten zitten, dan moest het vast aan mij liggen.

Het kon niet anders, want:

  • ik was niet aardig genoeg geweest;
  • ik had niet genoeg van mij laten horen;
  • ik was niet interessant genoeg geweest.

Altijd maar mezelf de schuld geven. Altijd met het vingertje naar mezelf wijzen. Want ik heb alleen mezelf onder controle en blijkbaar was dat niet goed genoeg.

Iets moet veranderen.

Terwijl ik diep van binnen wist dat ik mij moest aanpassen… voor mezelf! Ik had beter voor mezelf moeten opkomen. Mijn stem moeten laten horen en zeggen als ik het ergens niet mee eens was. Laten weten dat ik baalde als een afspraak (weer!) werd verplaatst of afgezegd.

Want mensen maken gebruik van de situatie. En dat doen ze vaak niet eens bewust. Als jij vind dat iedereen jou aardig moet vinden, dan is dat het signaal dat jij naar de wereld uitzend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen makkelijker met jou sollen. Want jij laat het toe!

Het is nog niet te laat!

Maar er is hoop! Je kunt het aanpakken. Je kunt vandaag nog kiezen om voor jezelf op te komen.

Het kan helpen als jij de volgende zin op je laat inwerken: ‘When you say yes to others, make sure you don’t say no to yourself.’

Hoe vaker jij ja zegt tegen jezelf en dat ook met volle overtuiging doet, moet je eens zien hoe veel makkelijker het wordt om nee te zeggen tegen anderen.

Het heeft wel tijd nodig. Geef jezelf die tijd. Want het is nooit te laat om goed voor jezelf te zorgen. Het is nooit te laat om voor jezelf op te komen.

Zolang je het maar doet!


Wil jij leren hoe jij jouw grenzen aangeeft?

Wil jij leren hoe jij nee zegt als je ook echt nee voelt?

Volg dan mijn online training ‘Ik zeg: Nee!’ waarin jij in 1 maand sterker in jouw schoenen komt te staan en vaker ja kunt zeggen tegen jezelf.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.