fbpx

Onzekerheid sucks!

Ik zit met de handen in mijn haar. Ik moet kiezen tussen iets wat super onzeker is, maar waar ik heel erg van hou, en iets wat mij zekerheid geeft, maar waar mijn hart niet ligt. What to do?

Naast het runnen van mijn eigen coachpraktijk Hurray for Today, geef ik drie dagen in de week les als docent Engels op een middelbare school. Mijn contract wordt echter niet verlengd aan het einde van dit schooljaar. Dit betekent dat ik op een kruispunt sta. Ga ik weer solliciteren voor een baan als docent? Of waag ik de sprong en ga ik volledig voor mijn eigen bedrijf?

Deze opties zorgen voor een enorme tweestrijd in mij. Een grote brok zet zich vast in mijn keel en het zweet breekt mij uit als ik het hardop uitspreek. Dan heb ik het nog niet eens over een wirwar aan emoties die in mij voorbij trekken.

Wat zorgt voor die tweestrijd?

Ik voel niet de drang om actief te zoeken naar een baan in het onderwijs. Het is niet dat ik het niet heb geprobeerd in de afgelopen weken. Maar als je afwijzingen krijgt na aanleiding van de sollicitatiebrieven die je hebt geschreven, ga je haast geloven dat het universum je wat probeert te vertellen.

Als ik heel eerlijk ben, weet ik ook dat ik niet meer voor de klas wil staan. De vele uren van voorbereiden en het geven van lessen kosten me heel veel tijd en energie. Je wilt het ook goed doen! En dan heb ik het nog niet eens over de uren die je kwijt bent aan het nakijken van toetsen en de activiteiten buiten het lesprogramma om.

Aan de andere kant vind ik het contact met de leerlingen juist weer super leuk! De gesprekken klassikaal en individueel zijn me heel veel waard. Je voelt ook een verantwoordelijkheid om het goed te doen, zodat die leerlingen worden geholpen in hun ontwikkeling, zowel voor Engels als op persoonlijk vlak. Maar weegt dit zwaar genoeg om door te blijven gaan in het onderwijs?

Datgene wat mij het meeste doet wankelen is het volgende: financieel is het een enorme sprong in het diepe. Het hebben van een vast inkomen per maand geeft op financieel gebied heel veel rust voor een startende ondernemer.

Want het stemmetje in mijn hoofd schreeuwt: ‘Je gaat het niet redden als je kiest voor je bedrijf. Je bent echt nog niet goed genoeg als coach! (hello imposter syndrome!) Ga dus voor zekerheid en neem een baan in loondienst!’

Wat nu?

Ga ik nu voor mijn droom of ga ik voor half om half focus, tussen docentschap en coaching? Het coachen waar ik zoveel energie van krijg en me blij voel als ik weer een sessie met een klant heb gehad. Waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en elke dag weer meer leer over mezelf. Waarbij ik dagelijks stappen zet buiten mijn comfort zone, hoe eng het soms ook is. Hoe tof is het als ik kan leven van mijn bedrijf tot aan mijn pensioen?

Terwijl ik deze zinnen typ, denk ik: ‘Waarom doe je zo moeilijk? Ga er gewoon voor!’ Om vervolgens weer het andere stemmetje te horen: ‘Je bent gek! Doe het niet!’

Whaaaaaaahh!! Hoe gek kun je jezelf maken?!

Het delen van dit verhaal met jou via deze weg vind ik ook nog eens rete spannend. Je moest eens weten wat het stemetje in mijn hoofd daarover te zeggen heeft: ‘Want dit is toch helemaal niet professioneel! Vooral niet laten zien dat je onzeker bent!’ Maar ik doe het wel. Omdat ik het kwijt moet en omdat ik weet dat veel meer vrouwen te maken hebben met die tweestrijd in het hoofd, en hoe je dit voelt in je lijf, in je hart.

So what is it going to be? Kiezen voor het zekere, maar word je daar ook blij van? Of waag je die sprong in het diepe, voor iets waar jouw hart van open gaat?

Ik ga je op de hoogte houden wat ik ga doen. Volg me op Instagram @tinekehoomans voor daily updates. Wish me luck!

Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond? Gaan voor je droom of voor zekerheid?

2 gedachten over “Onzekerheid sucks!

  1. Is er niet nog een derde optie? Solliciteren op jobs buiten het onderwijs? Of als ondernemer iets doen met je ervaring met lesgeven aan groepen? Of…?
    Ik hoop dat je vind wat goed voelt!

    1. Heb ik ook over nagedacht, maar ik zie het niet zitten om iets te gaan oppakken wat ik niet vaardig ben. Waar ik dus tijd en energie in moet steken om iets onder de knie te krijgen. Ik zat ook te denken aan het geven van bijles, maar dat moet ik dan echt zien al een leuk extraatje…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: