‘Life happens while you’re busy making other plans.’

John Lennon wist het ooit op deze manier te verwoorden. Terwijl wij ons leven zo mooi kunnen uitstippelen komen er situaties op ons pad die jouw leven op haar grondvesten doet schudden.

Je kent het vast wel. Je wilt je hele leven uitgestippeld hebben. Weten waar je naartoe werkt, plannen maken over hoe jouw leven eruit komt te zien. Zodat je op deze manier alle touwtjes in handen houdt om maar niets aan het toeval over te laten.

Maar het leven laat zich niet plannen. Terwijl jij druk bezig bent met de toekomst speelt het echte leven zich in het hier en nu af. En dat echte leven is niet te sturen. Die zorgt ervoor dat je keuzes moet maken, waarvan je nooit had durven dromen ze ooit te moeten maken.

Het kan ervoor zorgen dat je in de war raakt. Dat je oog in oog komt te staan met situaties die jouw geloof in jezelf een flinke deuk doet oplopen. Die jouw mooie plannen in duizenden stukjes uiteen doen spatten.

En waarom? 

  • Omdat je het gewoon niet hebt zien aankomen.
  • Omdat je vergeet stil te staan bij het leven wat zich nu afspeelt. Bij wat er nu belangrijk is.
  • Omdat je datgene wat in het verleden gebeurd is niet (voldoende) hebt verwerkt.

Sta even stil

Die klap in je gezicht, het leven dat ineens om de hoek komt kijken. Het laat zich niet voor niets zien. Dit is een signaal.

En ik kan je nu niet uitleggen hoe jij het signaal moet gaan interpreteren. Wat dat is per persoon verschillend. Maar neem het wel serieus. Het leven probeert je op deze manier iets duidelijk te maken.

Sta op zo’n moment stil. Neem de tijd en de ruimte om voor jezelf uit te zoeken waarom jou dit overkomt. Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om het te verwerken. Dat je het niet wegstopt voor een later moment, of onder de noemer ‘het is nu niet belangrijk, het komt wel’.

Zodra jij het wegstopt, is het niet echt weg. Het blijft borrelen onder de oppervlakte. Net zo lang totdat het op een ander moment tot uitbarsting komt. En dan is het misschien te laat.

Neem jezelf serieus. Neem jouw leven serieus. En wees je bewust van wat er in het hier en nu gebeurt. Want ‘life happens while you’re busy making other plans’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.