Jezelf altijd maar aanpassen aan anderen, maakt je onbetrouwbaar. Wat?!

Een week geleden las ik de laatste letter in het boek ‘De moed van imperfectie’ van de Amerikaanse schrijver Brené Brown. Ik had echt een moment nodig om even helemaal bij te komen. Het was alsof ik mijn eigen verhaal in boekvorm had gelezen. Zoveel herkenning, zoveel overeenkomsten, het is gewoon absurd!

Verschillende werelden en toch gelijk.

Qua levens verschillen mevrouw Brown en ik enorm. Zij woont in Amerika, is wetenschapper, auteur en spreker. Ik woon in Nederland, ben docent op een middelbare school en heb mijn eigen coachpraktijk. Maar datgene wat wij qua inner journey hebben meegemaakt, is haast identiek.

In ‘De moed van imperfectie’ beschrijft Brené Brown de angst om te zijn wie je bent. De schaamte die je hebt over wie je bent en de ‘stomme’ dingen die je doet. Vanuit die schaamte heb jij het idee dat jij je continu moet aanpassen om geaccepteerd te worden.

This blew my mind…that’s ME! 

ontschamen

Hoe Brené zichzelf heeft leren accepteren in de loop van het proces, welke zij in het boek beschrijft, lijkt zoveel op mijn eigen weg richting blij zijn met wie ik écht ben. Het ‘ontschamen’ (is dit een woord?) en jezelf omarmen met al je imperfectie(s). WAUW!!

Ik ben het helemaal met Brené eens dat juist door jezelf continu aan te passen, je steeds verder weg komt te staan van wie je bent. Het gekke is dat je daardoor ook niet sneller wordt geaccepteerd door de groep, want je blijft jezelf maar ‘veranderen’ voor de ander. Het maakt je zelfs onbetrouwbaarder naar jouw omgeving. Ze weten immers niet wat ze aan jou hebben, wat jouw grenzen zijn. Jij waait toch met alle winden mee.

SAY WHAT?

Echt waar! Juist door jezelf te blijven, jouw grenzen te bewaken, weten anderen wat ze aan jou hebben. Weten anderen ook wie jij echt bent. Dan waarderen ze je meer en meer.

gun jezelf dit cadeautje

Het is niet dat ik iets compleet nieuws heb geleerd uit ‘De moed van imperfectie’, maar het heeft wel gebeurtenissen en mijn inner work -a.k.a. de reis die ik heb afgelegd, en stiekem nog steeds afleg, naar wie ik nu ben- op een rijtje gezet en het nog helderder gemaakt. Ik kan alleen maar zeggen dat iedereen dit boek moet lezen! Of je nu midden in je reis zit naar het ‘ontschamen’ van jezelf of dat je al denkt jezelf te zijn, er zullen geheid puzzelstukjes om hun plek gaan vallen.

Wil jij ook aan de slag met jouw inner work? Even die drukte en stress buiten de deur houden? Voel je vrij om mijn geleide meditatie ‘Rust in je hoofd’ te downloaden. Klik hier om de meditatie in je mailbox te ontvangen.

5 thoughts on “Jezelf altijd maar aanpassen aan anderen, maakt je onbetrouwbaar. Wat?!

  1. Ik ben ook enorme fan van het werk van Brene Brown, heb al heel veel van haar gelezen en het komt altijd heel herkenbaar binnen. Haar docu op Netflix is zeker ook een absolute aanrader trouwens.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.