fbpx

Hoe lief denk jij over jezelf?

Geloof jij alles wat jij over jezelf denkt? Zie jij jouw gedachten als de waarheid? Hoe lief denk jij dan over jezelf?

Deze week neem ik deel aan de Zelfliefdechallenge van mindfulness teacher Nadja van Osch. Deels om inspiratie op te doen voor Hurray for Today, en deels om mijzelf een spiegel voor te houden. Ben ik inderdaad wel zo lief voor mezelf als ik denk?

Wat heel erg naar de oppervlakte komt in deze challenge is hoe we over onszelf denken. Onbewust ben je er elke dag, de hele dag mee bezig. Zowel in praktische als in emotionele zin. ‘Waarom gebeurt dit? Hoezo overkomt mij dit? Welke conclusie kan ik hieruit trekken? Hoe moet ik verder?

Overlevingsmechanisme

En dat is goed, want jouw gedachten zijn in eerste instantie een overlevingsmechanisme. Zo krijgen we meer grip op de wereld om ons heen, die weleens heel onoverzichtelijk lijkt. Gedachten zijn oké, zolang je je niet verliest in negatieve gedachten of piekeren.

Aan mezelf twijfelen

Op momenten dat alles niet loopt zoals ik het graag zou willen, gaan mijn gedachten met mij aan de haal. De volgende gedachten komen dan heel vaak voorbij:

  • Ik ben niet goed genoeg;
  • Ik steek niet genoeg tijd en energie in taken;
  • Ik ben niet slim genoeg;
  • Anderen kunnen het wel, waarom ik niet?

‘Ik denk, dus ik ben.’

Dan kom je in een stroom van gedachten terecht waar je heel moeilijk uit kan komen. En die gedachten stroom neem je vaak aan voor waarheid. Want is dat niet de afspiegeling van de werkelijkheid of van de persoon die jij bent? Want zei de Franse filosoof René Descartes niet ooit: ‘ik denk dus ik ben’?

Daarom is het ook vaak als het niet zo lekker gaat in het leven, dat we dan juist veel gaan nadenken over onszelf. En dan vooral op de negatieve manier. ‘Wat doe ik fout?’ Om vervolgens te zoeken naar een oplossing, die we vaak bij onszelf denken te vinden: ‘Dan moet ik maar veranderen, mezelf aanpassen.’

Vertroebelen van de werkelijkheid

Counselor en spiritueel leraar Eckhart Tolle zegt in zijn boek ‘De kracht van het Nu‘ het volgende over denken: ‘De identificatie met je verstand (het denken) schept een ondoorzichtige scherm van concepten, etiketten, beelden, woorden, oordelen en definities dat elke echte relatie in de weg staat.

Hij bedoelt hier onder andere mee te zeggen dat jouw verstand de werkelijkheid vertroebelt. Dit staat in het verlengde van wat er vanuit mindfulness wordt gezegd over gedachtes. Elke gedachte is namelijk een neutraal verhaal. Totdat je de gedachte koppelt aan een oude ervaring. Dat zorgt ervoor dat je aan die gedachte een oordeel gaat geven.

‘Ik ben het niet waard!’

Een voorbeeld: Je staat te wachten op de bus, terwijl jouw hoofd overuren maakt over hoe slecht jouw dag vandaag is geweest. Jouw leven lijkt niet de goede richting op te gaan. Ondertussen zie je een vriendin langslopen. Je zwaait, je vriendin kijkt op en loopt verder zonder te reageren.

Voordat je verder leest, denk voor even na wat er nu in je hoofd gebeurt.

Waarschijnlijk hebben jouw gedachten nu te maken met vervelende emoties:

Wat heb ik fout gedaan?
Ik wist het, niemand vindt mij leuk.
Wat maakt het eigenlijk ook allemaal uit, het heeft toch geen zin.

‘Wat is er aan de hand?’

Draai het eens om. Stel je voor dat je baas net tegen jou heeft gezegd dat je goed werk hebt verricht en dat je hierdoor promotie maakt. Dat is goed nieuws. Terwijl je hoofd overloopt met allerlei ideeën hoe het jouw leven verbeterd, loopt een vriendin voorbij. Je zwaait, je vriendin kijkt op en loopt verder zonder te reageren.

Wat voor gedachten komen er NU in je hoofd op?

Waarschijnlijk kijk je nu op een andere manier over dezelfde situatie.

Ik vraag me af wat er met haar aan de hand is.
Misschien heeft zij mij wel niet gezien.
Ze zal het wel druk hebben.

Precies dezelfde situatie, maar doordat er een andere situatie aan vooraf is gegaan, worden de gedachten op een andere manier gekleurd.

Kijk verder dan de gedachte

Waar komt het nu op neer? Gedachten zijn geen feiten. Gedachten zijn situaties die zich in ons hoofd afspelen en afhankelijk zijn van jouw humeur. Dus ook de gedachten die jij over jezelf hebt kun je niet altijd voor waarheid aannemen.

Kom je tot het besef dat jouw verstand een negatieve conclusie trekt? Check dan bij jezelf wat de situatie is op het moment dát je die conclusie trok. Wat gebeurde er daarvoor? Het kan bepaalde gedachten verklaren die eigenlijk nergens op slaan.

‘Het komt wel goed, schatje.’

Dit inzicht heeft mij enorm geholpen in het bewust worden van mijn gedachten. Ik zie mijn gedachten niet meer als een losstaand iets. Hoe ik reageer op mijn gedachten maakt deel uit van de groter gegeven. De situatie, het tijdstip, mijn humeur. Daardoor laat ik mij niet meer zo snel meeslepen in die negatieve gedachten over mezelf. Ik word liever naar mezelf en kan gevoelens of situaties beter accepteren. Want ik weet: het komt uiteindelijk wel weer goed.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: