fbpx

Hoe lief ben jij voor jezelf?

‘Jullie moeten lief zijn voor elkaar!’ Dat is wat ik vaak heb gehoord thuis, als ik weer eens ruzie had met mijn zusjes. Of als ik op school in de clinch lag met een klasgenootje. Zo wordt er vanaf jouw jeugd in je hoofd geprent dat je lief en aardig moet zijn naar iemand anders toe. Maar waarom leer je niet dat je lief en aardig moet zijn voor jezelf?

liefzijn

En daar gaat het vaak mis. Want het wordt vergeten of er wordt überhaupt geen aandacht besteedt dat jij mild, aardig, lief kunt of eigenlijk zou moeten zijn voor jezelf. Want hoeveel leed kan er worden voorkomen als jij met een andere blik naar jezelf kijkt?

Hoe het vaak begint
Vanaf het moment dat ik onder de loep lag bij anderen en ik op een negatieve manier werd aangesproken in de pesterijen op school, kreeg ik wel te horen dat ik voor mezelf moest opkomen: ‘Als ze je uitschelden, scheld je maar terug. Als ze je slaan, dan sla je maar terug.’ En dit zijn hele lastige zinnen om uit te voeren voor het verlegen meisje dat ik was.

Onkruid in je brein
Daarnaast heb je te maken met het volgende: want wat als die negatieve zinnen – ‘je bent stom, je kleding is niet leuk, je haar zit voor geen meter, ik wil niet met je spelen’ – zich planten in je brein en als onkruid beginnen te groeien? Daar kan het opkomen voor jezelf niet tegenop. Zolang dit soort zinnen maar vaak genoeg tegen je worden gezegd, door wie dan ook, ga je er vanzelf in geloven. Heel veel mensen zeggen het immers, dus dan zal het wel waar zijn.

Je eigen criticus
En dat is de startpunt van een negatieve gedachtespiraal. Als anderen met hun vingertje naar jou wijzen, ga je dat op den duur ook naar jezelf doen. Niets lief zijn voor jezelf. Je wordt je eigen beste criticus. Want als jij het zegt, dan kunnen de anderen het in elk geval niet meer tegen je zeggen. Mooi afweersysteem toch?

Wat er dan gebeurt…
Het wordt een gewoonte die jouw leven enorm kan beïnvloeden als je er niet bewust van bent. En de gevolgen zijn niet mis:

 • de angst om nieuwe dingen te ondernemen
 • de angst om jezelf te laten zie
 • de angst om jezelf helemaal te geven zoals je bent
 • het continu nadenken over wat anderen zullen denken
 • het continu piekeren over de ‘stomme’ dingen die je hebt gedaan of zou kunnen doen
 • jezelf niet willen accepteren
 • je eigen mening niet durven uiten
 • alleen maar focussen op het negatieve en de positieve momenten in de dag niet meer zien – of niet in willen geloven
 • niet durven te geloven in jouw eigen kwaliteiten
 • faalangst
 • perfectionisme
 • altijd maar voor anderen denken

Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Sta eens stil
Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je mild bent naar jezelf. Dat je bewust wordt van het negatieve gedachtepatroon waar jij – zonder dat je er iets aan hebt kunnen doen – in bent belandt. Dat jezelf de kans gunt om het om te keren. Dat jij weet dat je een mens bent in al haar goede en minder goede momenten. En dat dit oké is!

Want stel je eens voor dat je alles wat je ooit op negatieve manier tegen jezelf hebt gezegd tegen jouw beste vriend(inn)en zou zeggen? Zouden zij nog wel bij jou willen blijven? Waarom zou jij dan niet jouw eigen beste vriend(in) kunnen zijn?

Wees lief voor jezelf. Start vandaag nog!

Jouw beste vriend(in)
Kijk jezelf aan in de spiegel – desnoods omhels je jezelf – en zeg hardop dat je vanaf vandaag lief voor jezelf zult zijn. Dat jij vanaf vandaag je beste vriend(in) zult zijn. En dat het oké is als het soms even niet lekker gaat. Wees bewust in dit proces. Want die criticus ligt altijd te loeren om de hoek, klaar om weer in de spotlight te staan. Maar jij bent jouw eigen baas en jij bent er voor JOU!

Hoe lief ben jij voor jezelf?
Welke tips heb jij om lief te zijn voor jezelf?


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis (online) coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: