fbpx

De dag positief en ontspannen afsluiten

Na een dag werken staan er thuis nog een heleboel klusjes op je te wachten: koken, afwassen, opruimen en wat al niet meer. Voor je het weet is het bedtijd en heb jij het gevoel dat je geen moment echt even rust hebt gehad die dag.

Ik was hier een expert in. Altijd maar bezig zijn, altijd wat te doen. Een moment van rust was mij vreemd en meteen ik vond het heel raar dat ik zo’n moment maar niet kon vinden. Er moest toch altijd wel iets gebeuren? Gevolg: ’s avonds lig je uitgeteld op bed, valt als een blok in slaap en de volgende dag begint het riedeltje weer van voren af aan. Heerlijk zo’n vast ritme, maar of dit goed is…I’m not so sure.

Nadat ik in 2017 met een burn-out thuis kwam te zitten, wist ik dat er iets moest veranderen in de manier waarop ik door de dag heen rende. Met de gedachte ‘misschien maar eens proberen minder te rennen en meer te wandelen, met hier en daar een pauze op een bankje onderweg.’

Maar wat zijn mijn bankjes? Om te beginnen met het vinden van jouw bankjes om op te rusten, kun je starten in de avond. Alles wat jij die dag hebt moeten doen is -als het goed- achter de rug, waardoor jij jezelf de tijd kunt gunnen om ook echt te ontspannen, om de dag echt af te kunnen sluiten. Let op! Doe dit vanuit positiviteit. Niemand heeft er iets aan als jij meteen met het vingertje naar jezelf gaat wijzen als het niet zo loopt zoals jij vindt dat het zou moeten. Ga lekker experimenteren wat voor jou werkt om de dag positief en ontspannen af te sluiten.

Dit is wat voor mij werkt:

  1. Neem letterlijk een moment van rust tussen activiteiten aan het einde van de dag. Bijvoorbeeld de overgang van je werk naar thuis. In plaats van meteen door te rennen naar de volgende activiteit, wat dit ook mag zijn, sta of zit je stil en haal je een paar keer diep adem. Dit soort momentjes, hoe klein ze misschien ook lijken, geven jouw brein en jouw lichaam de kans om een versnelling lager te zitten. Je hartslag vertraagt, je lichaam ontspant en de drukte in je hoofd heeft de tijd om tot rust te komen.
  2. Schrijf de dag van je af. Misschien heb je er weleens eerder van gehoord: ‘uit je hoofd, op papier’. Door een moment voor jezelf te nemen en alles van je af te schrijven wat er die dag is gebeurt, geef jij jezelf de tijd om te reflecteren op de dag. Let op! Het gaat hier om het terug halen van de positieve momenten van de dag. Waar kijk jij met een goed gevoel op terug? Door het beoefenen van deze positieve gedachten, zul je met een fijner gevoel de avond of de nacht in gaan. In het begin zal het lastig zijn om wat te bedenken. Want hoe makkelijk is het om je juist te richten op dat wat niet goed is gegaan ;-). Give it a try en hou dit vol. Dan zul je zien dat je steeds sneller met positieve dingen op de proppen komt.
  3. Leg de spullen voor de volgende dag klaar. Ga er rustig voor zitten en pak alles bij elkaar wat je nodig hebt voor de volgende dag. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik in de nacht wakker lag, omdat ik bang was dat ik dingen zou vergeten mee te nemen de volgende ochtend. Pfff, dat zijn van die gedachten waar je totaal niet op zit te wachten als je het liefst gewoon wilt slapen. Stel je alleen al voor hoe fijn is het dat je alles al klaar hebt aan het begin van de nieuwe dag. Dat je met een gerust hart de deur uit kunt gaan, omdat jij weet dat je niets bent vergeten. Sounds like a good plan, right?

Onder de noemer, beter goed gejat dan slecht bedacht, kun je vandaag nog een van deze tips kiezen om toe te passen in jouw leven. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Deze tips vind je ook terug in de onderstaande video. (Kun je de video niet zien? Klik dan hier.)

Kleine disclaimer: het was mijn allereerste video met tips voor mijn YouTube kanaal, toen ik nog super kort haar had en af en toe als een bang hertje de camera in keek. How much has changed since then ;-).

Veel liefs,
Tineke

Wil jij ook dagelijkse inspiratie voor een Feel Good leven? En ben jij benieuwd hoe meditatie je hierbij kan helpen? Voel je vrij om mij te volgen op Instagram via @feelgoodmediteren. Super tof om elkaar daar ook te ontmoeten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: