fbpx

‘Dat doe ik wel even!’

Ken je dat? Van die to do lijstjes, waarbij het afstrepen zo’n heerlijk opgeruimd gevoel geeft, de kleine schouderklopjes voor jezelf… Maar er is ook een donkere kant aan deze lijstjes: ze kunnen ervoor zorgen dat er aan die taken nooit een einde komt! Hoe zorg je ervoor dat de to-do lijstjes overzichtelijk blijven en dat jij jezelf niet overspoelt met taken?

 

Guilty pleasure

Sinds mijn studententijd ben ik echt helemaal gek van to-do lijstjes. Het afvinken van mijn taken geeft mij een heel fijn gevoel. De lijstjes konden daarom niet lang genoeg zijn. Heerlijk productief bezig zijn, alle momenten uit een dag benutten.

Vooral als dat stemmetje in je hoofd meepraat: dat kan ook nog wel, ach het kost maar een paar minuutjes, dit moet vandaag af zijn. En ik schreef echt alles op mijn to do lijstjes: van lessen voorbereiden tot huishoudelijke klusjes. Als ik dan aan het einde van de dag alles had afgestreept, voelde ik me trots.

In control?!

Die gewoonte van ellenlange lijstjes heeft heel wat jaren een groot deel van mijn leven bepaalt. Dit had vooral te maken met het feit dat ik tegen best veel dingen ‘ja’ zei. Taken die ik leuk vond om te doen en/of onder de noemer ‘daar heb ik vast nog wel een gaatje voor’. En zo slibt je tijd langzaam dicht en je hebt het zelf niet eens door…tot het te laat is.

In april 2017 ben ik met een burn-out thuis komen te zitten. Ik was overwerkt en had bepaalde issues uit het verleden geen goed plekje kunnen geven. Het was tijd om mezelf onder de loep te leggen en te bekijken welke gewoontes veranderd moesten worden.

Zo heb ik ook mijn gewoonte van het maken van ellenlange to-do lijstjes onderzocht. Ik ben er heel serieus naar gaan kijken. 

Controlfreak

Ik kwam erachter dat deze lijstjes mij in hun macht hadden. Het klinkt heel gek, want ik had die lijstjes immers zelf opgesteld. Maar ik moest en ik zou alles afmaken. Als ik een paar taken niet afkreeg of er niet eens aan toe kwam, dan kon ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan. Ik vond mezelf zwak en mijn planning skills ‘waren om te huilen’. Het innerlijke stemmetje ging dan stevig tekeer. En waarom? Ik had niet aan mijn eigen hoge verwachtingen kunnen voldoen.

Toen het voor mij duidelijk werd hoe ik mezelf enorm in de weg zat op die punt, werd het tijd voor het zoeken naar een oplossing. Ik wilde niet helemaal af van de lijstjes. Want het zorgt voor structuur en overzicht. Maar ik maak de lijstjes nu op een andere manier. En die wil ik graag met je delen.

Effectieve to-do lijstjes

Tip 1: maak een lijst met prioriteiten en kies hieruit wat je gaat doen. Een veelgebruikte methode is het volgende: stel jezelf een aantal keren de vraag ‘Moet Ik Dit Nu Doen?’. Leg hierbij de klemtoon telkens op het volgende woord van de zin.
Via Lifehacking.nl vond ik de volgende uitleg:

  • Moet ik dit nu doen? -> Is het een uit te voeren actie? Of is het informatie/referentie? Zo nee dan hoef je de andere vragen ook niet meer te stellen.
  • Moet ik dit nu doen? -> Hiermee bepaal je de urgentie van de taak. Moet het, kan het, zou het kunnen, wil je het?
  • Moet ik dit nu doen? -> Ben jij de beste persoon om dit te doen? Kan je de taak delegeren?
  • Moet ik dit nu doen? -> Geredeneerd vanuit je eigen workflow: wat ga ik als volgende doen? Is het verzoek ondubbelzinnig?
  • Moet ik dit nu doen? -> Veel taken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kan het een uurtje/dagje/weekje/maandje wachten?

Het zorgt ervoor dat je makkelijker kunt plannen of taken kunt overdragen aan een ander.

Tip 2: houdt de to-do lijst overzichtelijk. Hou je hierbij aan een maximaal aantal taken per dag. Dit kan per persoon verschillen. Zelf vind ik het overzichtelijk om het bij 3 taken per dag te houden.

Tip 3: zet taken op je lijst die je energie opleveren. Zo kun je op je to-do lijst inplannen dat je een stukje gaat wandelen die dag. Of dat je even lekker gaat sporten. En maak dit alsjeblieft geen beloning. Het mag ook tussen de taken door gepland worden. Beter zelfs, want vaak kom je met hernieuwde energie terug en dat geeft weer een boost om de laatste taken af te werken.

Tip 4: werk je to-do lijst taak voor taak af. Zo kun je je beter focussen op de individuele taak en kost alles uiteindelijk minder tijd.

Tip 5: onthoud…het is niet het einde van de wereld als je dingen van je to-do lijst niet afkrijgt. Morgen is er weer een dag.

Relax…

Onthoud: naast de to-do lijst is het belangrijk om ook vrije tijd te hebben. Als ik iets heb geleerd dan is het wel dat het echt verkeerd is om altijd maar bezig te zijn, productief te zijn. Op ‘goede’ dagen kan ik de hele tijd ‘aan’ staan. Leuk voor je werk. Iets minder leuk voor je energielevel.

Zo zie je maar dat het leven zoveel meer te bieden heeft dan leven van taak naar taak. We ontkomen vaak niet aan taken, dus houdt dit zo efficiënt mogelijk voor jezelf, verzuip hier niet in.

One thought on “‘Dat doe ik wel even!’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: