fbpx

Comfort zone: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

‘Het is zo fijn hier. Ik weet wat ik heb en ik weet wat er gebeurt. Het voelt zo vertrouwd.’ Dit zijn zinnen die het stemmetje in je achterhoofd kan zeggen als je iets anders dan anders wilt doen. Die jou ervan kan weerhouden om dingen te doen die je anders nooit zou doen, of wat je nog nooit hebt gedaan. Want het is eng, nieuw, onbekend.

IMG_2828

Jarenlang heb ik toegegeven aan dat stemmetje:
Waarom zou ik nieuwe dingen gaan doen als het oude goed genoeg is?
Waarom zou ik mezelf onnodig stress bezorgen als het oude vertrouwde rustig is?
Waarom zou ik willen léven als alles prima is?

Comfort zone ‘sucks’
L.E.V.E.N. Dat is waar het om gaat. Ik durf wel te zeggen dat ‘comfort zone’ haast gelijk staat aan achterover hangen en het leven aan je voorbij laten gaan. Soms is het heel fijn om even niet iets engs te doen, om niets nieuws te hoeven ondernemen. Maar sta eens stil bij de andere zijde van die comfort zone. Je mist heel veel en je komt er niet achter waar je hart echt ligt.

Wat als het oude vertrouwde niet is wat jij wilt?
Wat als jouw hart uitgaat naar een andere invulling van je leven?

Hoofd vs hart
Het blijven zitten in mijn comfort zone heeft er voor gezorgd dat ik in relaties bleef die eigenlijk niet goed voelden. Omdat ik niet durfde toe te geven dat ik iets anders wilde. Omdat ik bang was om een relatie te verbreken, want dat hoort niet. Omdat mijn hoofd het beter wist dan mijn gevoel.

Of de momenten waarop ik eigenlijk wel wist dat ik niet meer die baan wilde waar ik in zat. Maar dat mijn hoofd het overnam, omdat het wel zorgt voor een inkomen. Het zorgt voor zekerheid. Omdat ik blij moest zijn, want ik had een vast contract en dat krijg je zo snel niet meer bij een ander bedrijf. Het verstand wist weer op de voorgrond te treden en mijn gevoel stopte ik weg.

Angst 
Veilig blijven zitten in je comfort zone is eigenlijk de angst om keuzes te maken. Want samen met die keuze komt de angst voor iets nieuws, iets onbekends. Je weet immers niet wat je te wachten staat buiten het oude en vertrouwde. Daarmee samen hangt de angst voor het verlies van controle. Omdat het nieuwe gewoon spannend en eng is, ben je bang dat je fouten gaat maken, wat de angst om te falen met zich meebrengt. En dit alles kun je toch veel beter uit de weg gaan? Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Wat doe je jezelf dan aan? ‘Nee, blijf dan maar beter bij wat je nu hebt. Veel verstandiger’.

Het wringt
Maar dan wordt het oude, vertrouwde vervelend. Je zit niet lekker op die plek, maar je durft die gevoelens niet in de ogen te kijken. Bang voor wat er gaat gebeuren als je dat wel doet. Dus druk je die gevoelens maar weg. Maar weet dat deze gevoelens, wat eigenlijk jouw hart is die jou iets duidelijk wil maken, altijd weer terug onder de aandacht komen.

‘Het komt wel weer goed’
Uit eigen ervaring weet ik dat deze wisselwerking tussen hoofd en hart een hele tijd door kan gaan. Het begon bij mij in 2012. Ik kon mijn aandacht steeds moeilijker bij dingen vasthouden, ik sliep steeds slechter en lag ’s nachts dan ook vaak te piekeren. Mijn relatie liep op dat moment niet goed en ik voelde mij onzeker over mijn werk. Dat ik daarnaast ook nog een lerarenopleiding deed in de avonduren en in het weekend, zal er vast ook mee te maken hebben gehad. Maar naar mijn gevoel luisteren, dat zat er niet in. Ik wuifde het weg, leefde van vakantie naar vakantie, want ‘dan zou ik wel weer tot rust komen’.

Schijnveiligheid
Maar het ging niet weg. Die relatie werd ruim een jaar later alsnog verbroken, maar het gevoel bij mijn werk bleef. Ook toen ik mijn diploma in 2013 behaalde. Er was altijd wel iets waar ik mij druk om maakte. Er was altijd wel iets waar ik onzeker over was. Maar een andere keuze maken, ander werk zoeken, dat kwam niet in mij op. Ik zou het tot een succes maken en ik zat goed op die school. Ik kende de collega’s, de gang van zaken. Dus waarom zou ik dat opgeven?

STOP!
Nu ik dit schrijf vraag ik mij af hoe ik het mezelf heb aangedaan om dit nog 4 jaar te blijven doen. Hoe ik dacht dat als ik kleine wijzigingen zou toepassen op mijn werk en privé dat ik gewoon kon blijven doen wat ik al jaren deed. Tot mijn lijf en mijn hart begonnen te schreeuwen om een halt. Letterlijk kon ik niet meer. Ik moest wel. De comfort zone was niet comfortabel meer.

Een wereld gaat open…
En dit heeft ervoor gezorgd dat ik nu kan zeggen dat die comfort zone mij jarenlang klein heeft gehouden. Sinds het stoppen met mijn werk als docent heb ik haast niets anders gedaan dan stappen zetten buiten mijn comfort zone. Stappen die heel eng waren en mij ook de kriebels hebben gegeven. Maar ook stappen die ervoor hebben gezorgd dat ik mezelf veel beter heb leren kennen. Vooral doordat ik nu weet waartoe ik allemaal in staat ben. Ik heb eindelijk toegegeven aan mijn gevoel, aan wat mijn hart al jaren schreeuwde, maar waar ik eerder niet naar durfde te luisteren.

Wat het mij tot nu toe heeft gebracht?

  • Ik heb nieuwe mensen leren kennen;
  • Ik durf meer;
  • ik vind het minder eng om mijn mening te geven;
  • ik zit lekkerder in mijn vel;
  • ik leer elke dag weer iets nieuws over mijzelf;
  • ik krijg weer energie van dat wat ik doe;
  • ik luister meer naar mijn gevoel in plaats van naar mijn hoofd.

En ik denk en hoop ook dat dit lijstje met de tijd steeds langer wordt.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik zeg nu niet dat je je hele leven overhoop moet gooien om uit je comfort zone te stappen. Want soms is het gewoon fijn om in die zone te blijven. Maar pas op dat het je niet tegenhoud in jouw ontwikkeling als mens.

Gewoon: doen!
Probeer daarom elke dag iets te doen die je eng vindt. En beloon jezelf als je iets nieuws hebt gedaan. Wees trots op wie jij bent en wat je allemaal kunt bereiken of al hebt bereikt. En het mooie is, je hoeft dit niet alleen te doen. Praat erover met iemand die jou kan steunen in dit proces. Hoe tof is het als je dit met anderen kunt delen. En vind je het eng? Weet dat als je iets nieuws en engs doet dat je weer een stap verder bent. Blijven proberen. En als het niet lukt? Wees dan niet te streng voor jezelf. Het hoort erbij en je leert ervan.

Heel veel succes!


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: