fbpx

Ben ik niet heel erg egoïstisch?

“Leuk dat je mij dat komt vertellen. Leuk dat je het nog even in mijn gezicht wrijft. Waarom moet je dit tegen mij zeggen? Ik weet dat toch zelf ook wel!”

Misschien dat je nu denkt: ‘waar heeft ze het over? Is ze gek geworden of zo?’

Ik heb het over trots zijn op jezelf. Er zijn maar weinig vrouwen die daadwerkelijk trots zijn op zichzelf en dit ook durven uit te spreken. Waarom? Omdat het heel eng is om trots te zijn op jezelf.

Mindf*ck

Want waarom zou je trots zijn op jezelf? Je hebt toch helemaal geen reden om trots te zijn?

  • Je bent immers niet perfect;
  • Er zullen altijd mensen kritiek op je hebben;
  • Je bent het niet waard.

Jarenlang heb ik deze zinnen in mijn hoofd laten afspelen.

Jarenlang heb ik mezelf voor de gek gehouden.

Jarenlang heb ik alle moeite gedaan om maar niet trots te zijn op mezelf.

Waarom? Omdat het nooit goed genoeg was. Omdat ik het niet mocht voelen van mezelf. Mijn pest ervaringen uit het verleden hebben mij geleerd dat ik niet trots mocht zijn op mezelf.

Want als ik trots zou zijn op mezelf, zou er altijd wel iemand zijn die tegen mij zou zeggen dat ik het niet waard was. Door mij buiten te sluiten. Door te zeggen dat ik er niet goed uit zag. Door grappen te maken over mijn uiterlijk, grappen te maken over mijn gedrag.

Als het zaadje geplant is…

Ik had niets om trots op te zijn. En mijn innerlijke motivatie om dat te doorbreken was niet aanwezig. Ik geloofde in mijn eigen realiteit.

En die eigen realiteit kan ontzettend hardnekkig zijn. Het sijpelt zich langzaam een weg in jouw gedrag naar de buitenwereld toe. En vooral ook in het gedrag naar jezelf. De lat leg je torenhoog, niets is goed genoeg. En als anderen beweren dat jij het heel goed hebt gedaan, dan geloof je ze niet. Complimenten op je werk, complimenten op je uiterlijk, complimenten op wie je bent, je wuift ze weg. Durft ze niet aan te nemen, ‘want ze menen het toch niet’.

Het vertrouwen in het goede van de mens was ik kwijt. Want er was altijd wel iets mis aan mij. En als anderen niet eerlijk zijn, dan ben ik dat zelf wel.

Daarom is het ook zo ontzettend lastig om met dit gedrag af te rekenen. Want wat eerst een beschermingsmechanisme is, wordt met de tijd een vaste gewoonte.

Het is nooit te laat

Als jij je bewust bent van dit gedrag, als jij voelt dat jij met dit gedrag aan het werk moet, dan ben je op de goede weg.

Wat ik heb gedaan? Eerst moest ik me bewust maken van het feit waar dit gedrag –slecht praten en denken over mezelf, mezelf niets waard vinden– vandaan kwam. Wat is de oorsprong?

Van daaruit starte een proces waarbij ik steeds meer naar mezelf ging kijken met een liefdevolle blik.

Wees lief voor jezelf

Die liefdevolle blik begint met bewust worden van wat jij wel goed doet of hebt gedaan. Bewust worden van wat jij in al die jaren hebt gepresteerd. Welke stoere stappen je in al die jaren al hebt gezet.

Als dat bewustzijn er is, wordt het steeds makkelijker om te durven zeggen dat je trots bent op jezelf.

Ik ben nu trots op mezelf! Voor de volle 100%. En ik moet bekennen dat ik dit resultaat niet in mijn eentje heb kunnen behalen. Samen met de hulp die ik kreeg van vrienden en familie. Het feit dat ik open kwam te staan voor coaches en maatschappelijk werkers. Het besef dat ik het allemaal niet alleen hoefde te doen. Het besef dat hulp vragen wel een stap is in de goede richting! En geen teken van zwakte.

Dat ik trots ben op mezelf maakt mij een leuker mens. Iemand die sterker in haar schoenen staat en weet dat ze alle moeilijke momenten heeft overleefd.

Dus ben ik nu heel erg egoïstisch als ik zeg dat ik trots ben op mezelf? Nee!


Herken jij je in mijn verhaal en voel jij dat je hulp nodig hebt om met meer zelfvertrouwen in het leven te gaan staan?

Maak dan snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek.

You are not alone!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: