fbpx

Als ik dit had geweten…

Als ik als 20-jarige had geweten wat ik nu weet, dan was mij heel wat ellende bespaard gebleven. Maar aan de andere kant was ik zonder dat waarschijnlijk nooit zover gekomen als waar ik nu ben. Dus als de wijze die ik nu ben ( 😉 ) wil ik graag wat tips geven aan mijn jongere zelf.

2005.JPG

Lieve Tineke,

Heb geduld en neem rust.
Niet alles hoeft vandaag meteen af te zijn. Neem de tijd om de boel op een rijtje te krijgen, maak van je leven geen ‘rat race’. Juist met geduld en rust komen de antwoorden.

Geniet van het leven
Het leven bestaat niet alleen uit studeren en werken. Maak ruimte om te genieten van wat het leven nog meer te bieden heeft. Ga er op uit, maak een wandeling in de natuur, spreek af met vrienden en leef.

Geef je grenzen aan.
Zeg niet overal ‘ja’ op om aardig gevonden te worden. Als je het niet wilt, laat het de mensen weten. Zo weten zij ook wat ze aan je hebben en word je niet als een deurmat gebruikt waar mensen zo overheen lopen.


Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen? Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? Komt het vaak voor dat je wel ‘nee’ wilt zeggen, maar dat je het niet durft?

Meld je dan nu aan voor de GRATIS online training: ‘Ik zeg: NEE!’.

Klik hier


Gedachtes zijn geen feiten.
Blijf niet nachtenlang piekeren. Zoek uit wat je dwars zit, vraag na en neem die gedachten vooral niet te serieus.

Je kunt niet voor een ander denken.
Vul niet in hoe een ander zou kunnen denken. Leef je leven zoals jij dat wilt, wees niet onzeker over de keuzes die je maakt en denk vooral niet teveel over wat anderen daarvan zullen denken. Het houdt je tegen in je eigen ontwikkeling en zorgt ervoor dat je jezelf zoveel tekort doet.
Wil je toch weten hoe de ander er over denkt, communiceer. Laat je onzekerheid jezelf niet beklemmen. Stap over die onzekerheid heen en durf te vragen. Dit bespaart zoveel piekeren.

Kies voor de mensen waar je energie van krijgt.
Laat diegene liggen waar je zoveel energie in stopt en niks voor terug krijgt (en dat zijn er veel) en ga voor de mensen die jouw energie waard zijn. Blijf niet wachten tot de ander tijd voor je heeft, maar maak jezelf belangrijk. Stap naar voren en zet jezelf op de eerste plaats. Dan volgen vanzelf de mensen die echt om je geven en jouw tijd en energie waard zijn.

Blijf bij je gevoel, geloof in je ‘inner gut’.
Je weet zelf het beste wat goed voor je is. Laat je keuzes niet over aan anderen, maar kom op voor jezelf. Ga niet altijd uit van het meest veilige, als jij je daar niet prettig bij voelt. En durf dat te zeggen. Of zeg gewoon ‘nee’, zonder dat je jezelf hoeft te verantwoorden. Door je gevoel te volgen, krijgt jouw leven zoveel meer mogelijkheden om te kunnen stralen, om gelukkig te zijn.

Ga sporten.
Dit is zo goed voor je. Maak tijd vrij in je agenda om in beweging te komen. Je zult merken dat het je hoofd leeg maakt en je daardoor beter in je vel zit, letterlijk en figuurlijk.

Wees trots op jezelf.
Maar bovenal, wees trots op jezelf. Wees trots op wie je bent en wat je allemaal al hebt bereikt. Niemand had voor mogelijk gehouden dat jij de HAVO zou halen, dat jij de stap zou zetten om te gaan studeren in de stad, om uiteindelijk heel veel jaren voor de klas te gaan staan. Focus niet op alles wat is mislukt. Uit die dingen die zijn mislukt heb je zoveel geleerd. En dat maakt je tot wie je bent.

Het leven is mooi.

Wat zou jij schrijven aan je jongere zelf?
Welke levenslessen kun jij meegeven?


Is dit een onderwerp waar je mee worstelt? Wil je graag begeleid worden om meer in contact te komen staan met je gevoel, zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het leven komt te staan? 
Laat mij je helpen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Ik wil graag meer weten

Of maak gebruik van de mogelijkheid om gratis door mij gecoacht te worden.

Ik wil een gratis (online) coachsessie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: