Books

#nevernotreading, een hashtag die op mijn lijf geschreven staat (haha, niet letterlijk ;), if you know what I mean) sinds ik als klein meisje leerde lezen. De magie van het geschreven woord, waardoor je je fantasie laat meevoeren met het verhaal en het als een film in je hoofd wordt afgespeelt. Dit zou ik nooit op willen geven. Vandaar dat ik jullie ook dit jaar elke maand wil meenemen in de boeken die ik lees. 

delaatstemeisjes

De pers noemt ze ‘The Final Girls’: Quincy, Sam en Lisa, een berucht groepje waar niemand bij wil horen. De enige overlevenden van drie verschillende massamoorden. Ze zijn voor altijd met elkaar verbonden, vanwege hun verleden. Maar wanneer Lisa onder verdachte omstandigheden overlijdt en Sam plotseling bij Quincy op de stoep staat, moet Quincy toegeven dat ze Sam en Lisa eigenlijk nauwelijks kent. Moet ze Sam vertrouwen? Of kan er maar één Final Girl zijn?

(bol.com)

In dit boek volg je het verhaal vanuit de ogen van Quincy. Een op het oog stabiele vrouw die leeft van haar bakblog. Maar toch klopt er iets niet. Waarom kan Quincy zich niet herinneren wat er tijdens de nacht van de massamoord is gebeurt? Door het overlijden van Lisa en de hernieuwde ontmoeting met Sam komt alles beetje bij beetje weer terug. En dan komt ze tot een schokkende waarheid.

Vanaf het eerste moment werd ik gegrepen door dit bijzondere verhaal. Een spannend verhaal met een hele verrassende twist. Net als Quincy wil je gewoon weten wat er nu precies aan de hand is en wie er nu wel en vooral ook wie er niet te vertrouwen zijn.
Als je van thrillers houdt is ‘De laatste meisjes’ zeker een aanrader.

‘De laatste meisjes’ is onder andere hier verkrijgbaar (zowel e-book als papieren versie).

ma

Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt… Hij schrijft over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.

(bol.com)

Een mooi persoonlijk verhaal over het wel en wee die je als mantelzorger ervaart als de rollen binnen het gezin worden omgedraaid. Jij moet ineens voor je moeder zorgen in plaats van andersom. Hugo en zijn familie ziet zijn moeder langzaam aftakelen en hoe de ziekte van Alzheimer zijn moeder steeds meer in zijn greep krijgt. Van af en toe dingen vergeten tot aan niet meer zelfstandig kunnen wonen, omdat het te gevaarlijk wordt.

Je wilt eigenlijk niet anders dan dat zijn moeder beter wordt, terwijl je meteen ook heel goed weet dat dit eigenlijk het begin van het einde is. Vooral het stuk over de euthanasie verklaring van ‘ma’ die niet meer geldig blijkt te zijn, omdat moeder niet meer in staat is hier zelfstandig een uitspraak over te doen. Aangrijpend. Want de vraag die bij mij opkomt als ik dit lees: “Wens jij je dierbare toe om zo naar het einde van het leven te gaan?”

‘Ma’ is onder andere hier verkrijgbaar (zowel e-book als papieren versie).
.

achmoedertje

De moeder van Hugo Borst lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. In Ach, moedertje volgen we haar dagelijkse leven – en dat van haar acht medebewoners.

(bol.com)

Nadat ik ‘Ma‘ had uitgelezen, ben ik meteen doorgegaan in het vervolg: ‘Ach, moedertje‘.  Naast dat je leest hoe de moeder van Hugo Borst verder aftakelt en toch af en toe weer een opleving heeft, besteedt dit boek ook aandacht aan de bezuinigingen waar de zorg zo mee te maken heeft. Personeel en faciliteiten worden geschrapt vanwege de centen en de bewoners krijgen steeds minder zorg, dat wat ze zo hard nodig hebben. Dit boek biedt een interessant inkijkje op het fenomeen en maakt dat je het niet begrijpt waarom het altijd weer uitdraait op de centen in plaats van het behoudt van goede zorg.

‘Ach moedertje’ is onder andere hier verkrijgbaar (zowel e-book als papieren versie).

Overzicht van zelfhulpboeken van januari:
(klik op de links hieronder voor meer informatie)

Deze blogpost bevat affiliate links naar Bol.com. Als je via deze links het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost voor jou geen cent meer. Het heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Ik ben heel benieuwd naar leestips van jullie. Laat het weten in een reactie hieronder.

1 comment

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s