Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Een boekje met een hele lange titel. En dan is er ook nog een ondertitel: ‘Rust vinden in een drukke wereld’. Dat belooft wat, want wie is tegenwoordig nou niet op zoek naar meer rust en ontspanning. Dit boekje zou wel eens tips en handvatten kunnen geven voor de rust die je nodig hebt.

hft_dingendiejealleenziet

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

(bol.com)

Dit is de korte uitleg waar het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt‘ over gaat. Vanuit persoonlijke ervaring uit zijn jeugd en uit het recente verleden legt Haemin Sunim uit hoe hij bepaalde inzichten eigen heeft gemaakt en hoe jij dit als lezer ook zou kunnen doen.

Je moet dit boek echter niet zien als een theoretisch boekje gevuld met tips. Het leunt op persoonlijk inzicht van de schrijver. Je moet de tekst goed in jezelf laten doordringen en er de tijd voor nemen om alles wat wordt verteld te laten landen.

Nu lijkt het misschien alsof het een heel pittig boek is, maar het tegendeel is waar. Verwacht dus geen wetenschappelijke uiteenzetting hoe jij het beste je leven kunt indelen om de rust te kunnen ervaren. Daarentegen legt Haemin Sunim op een hele toegankelijke manier uit hoe je in acht hoofdstukken op het gebied van rust, mindfulness, passie, relaties, liefde, het leven, de toekomst en spiritualiteit veel bewuster kunt leven. De tekst geeft aan dat je vooral meer vanuit jezelf kunt gaan leven, omdat je op die manier ook veel meer openstaat voor de wereld om je heen. Laat je door anderen niet weerhouden om te gaan waar je van droomt en als je lekkerder in je vel zit en veel bewuster in het leven staat, straal je dat uit naar jouw omgeving.

Elk hoofdstuk heeft dezelfde opbouw. Het begint met een persoonlijk verhaal over een van de onderwerpen die ik hierboven heb genoemd. Dan volgt er een reeks van ‘boodschappen’, zoals Sunim het zelf noemt. Bijvoorbeeld:

Als je een onaangenaam gevoel hebt, pak het dan niet vast om het van alle kanten te bekijken. Laat het met rust, zodat het kan stromen. De golf van emotie zal uit zichzelf terugwijken als je hem maar niet voedt door erbij stil te blijven staan.

Vervolgens een korte essay, waarin hij zijn persoonlijke visie geeft over het onderwerp en als laatste deelt hij een aantal aanwijzingen in de vorm van korte teksten die je kunt gebruiken tijdens meditaties of om extra na te denken over hoe jij omgaat met dat gegeven onderwerp, zoals:

In een groepje van zeven of acht mensen zijn er zeker een of twee die ons heel aardig vinden en een of twee die niet zo dol zijn op ons. Neem het niet persoonlijk; zo zit de wereld gewoon in elkaar.

Het zijn geen hele vernieuwende dingen die Haemin Sunim schrijft. Het is niet dat ik het niet eerder heb gehoord of gelezen. Maar het gevoel dat mij bekroop vanaf het moment dat ik ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt‘ begon te lezen, was heel bijzonder. Ik voelde me ontroerd.
Het is de duidelijk manier van schrijven en wat wordt omschreven is liefdevol. Wat wil je ook anders van een zen monnik. Het klinkt misschien heel zweverig wat ik nu ga zeggen, maar de wijsheid van deze man straalde van het papier af en kwam meteen bij mij binnen. Ik kan mij niet herinneren dit ooit eerder te hebben meegemaakt tijdens het lezen van wat voor boek dan ook.

Ik zal het boek nog regelmatig openslaan om geïnspireerd te raken of mezelf ruimte te geven om bepaalde dingen te overdenken. Een aanrader.

Je kunt het boek onder andere hier aanschaffen.
Deze blogpost bevat een affiliate link naar Bol.com. Als je via deze link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost voor jou geen cent meer. Het heeft geen enkele invloed op mijn mening.

4 comments

Add Yours
  1. leegschrift

    Het is een heel populair boekje. En terecht.
    Zelf moet ik het nog lezen, maar ik kijk ernaar uit.
    Mooi wat het boek je doet. Dat is wel de droom van elke schrijver. Als je tenminste geen thrillers schrijft natuurlijk. haha. Liefs,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s