‘Niets moet, niksen mag’: het nut van niksen

Hoe gaat het met je?” “Ja, druk druk druk.” Iedereen maakt zich schuldig aan dit antwoord. Het lijkt alsof velen het ook wel een manier van status vinden, om het druk te hebben. Met werk, in je vrije tijd. Want je zou maar eens zeggen dat het lekker rustig is, wat zullen anderen dan wel niet van je denken? Want is het niet iets moois om alles uit het leven te halen wat erin zit en dus te weinig uren in de dag te ervaren?

Toch is het geen goed teken als je het altijd maar druk hebt. Fysiek en mentaal ben je er namelijk niet tegen bestand. Je kunt niet altijd door blijven denderen. Elke dag opnieuw vanuit je werk naar de volgende sociale activiteit. Of dit nu sport, iets met je partner, je kinderen, je vrienden of je familie is. Als een trein die nooit stopt en altijd maar doorgaat.

Biologen hebben het dierenrijk bestudeerd op hoe druk zij het eigenlijk hebben en wat blijkt: dieren doen veel vaker niets dan dat ze actief zijn. Waarom? Omdat het niksen energie oplevert voor de actieve dingen, zoals zorgen voor eten, het zorgen voor de kleintjes en wanneer je moet aanvallen of verdedigen. Misschien kunnen we hier iets van leren.

Wat is ‘niksen’?
Niksen wordt meestal bestempeld als lui zijn, je vervelen. Aan die twee begrippen kleeft een hele negatieve nasmaak. Niemand wil graag als lui bestempeld worden en als je je verveeld dan heb je zeker niets interessants te doen. Terwijl het tegenover gestelde waar is.

Er zijn wetenschappers die beweren dat de effecten van ‘niksen’ te vergelijken zijn met de effecten die naar boven komen tijdens mediteren. Het bewijs hiervoor hebben ze via MRI-scans in kaart kunnen brengen.
Tijdens het ‘niksen’ valt een deel van de hersenen, de dorsolaterale profrontale cortex, stil. Dit deel gebruik je anders om situaties te analyseren en om berekeningen te maken. Met ‘niksen’ kom je meer in een primitieve staat van zijn, waarin gedachten en emoties naar boven kunnen komen, zonder dat je hier meteen iets mee zou moeten doen.

sneekweek

Wat is het nut van niksen en hoe doe je dat?
Hoe meer je aan het ‘niksen’ bent, hoe minder stress je zult ervaren op de langere termijn. Het stopt de aanhoudende gebabbel in je hoofd, je weet wel dat innerlijke stemmetje dat zo heerlijk kan bepalen wat je moet doen. Doordat je tijdens het niets doen niet met een bepaald doel bezig bent, krijg je meer ruimte voor creativiteit en het zet aan tot het nemen van initiatieven. Dit alles zal je hersenen (her)activeren en zo doe je nieuwe inzichten en ideeën op. Het menselijk brein heeft dus belang bij niksen.

Hoe zou je dit kunnen toepassen in het dagelijks leven?
Binnen mindfulness is het heel belangrijk dat je ruimte maakt om dingen te doen die niet meteen een doel hebben. Dan sta je in het hier en nu en gaat het meer om de activiteit dan om het eindresultaat.

Dus als je het idee hebt dat je je verveelt of dat je lui bent, omarm dat moment. Ga niet als afleiding je smartphone erbij pakken of een serie kijken. Dwaal af met je gedachten en kijk om je heen. Neem de tijd om even niets te hoeven doen. Ervaar de rust en waardeer de kalmte. En weet dat je op deze manier aan jezelf werkt en het dus eigenlijk gewoon hartstikke nuttig is om te niksen.

Bronnen: Het Financiële Dagblad, Reporters Online, Viva

Wat doe jij als jij je verveelt of even niets te doen hebt?
Zou je dat anders willen?

3 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s