3 oefeningen in omgaan met negatieve emoties

Januari is bijna voorbij, wat ook betekent dat de eerste maand met werken aan mijn goede voornemens voor 2018 er bijna op zit. Mijn laatste mindful voornemen voor dit jaar is mij minder laten meeslepen in negatieve emoties. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Negatieve emoties, niemand wordt er graag mee geconfronteerd. Je kunt kwaad zijn, of jaloers. Je kunt verdrietig zijn of faalangstig…dit is (helaas) maar een hele kleine selectie.
Het zijn vaak de emoties die jou op een slechte manier beïnvloeden. Deze emoties kunnen zorgen voor stress, piekeren, onzekerheid. En dit kan er op den duur zelfs voor kunnen zorgen dat jij naast mentale klachten ook fysieke klachten krijgt, zoals hoofdpijn en spierpijn in bijvoorbeeld nek en schouders.

hft_negative_emotions

Het is moeilijk om negatieve emoties snel te beheersen. Want wat veel mensen doen is proberen die emoties onder controle te krijgen, waardoor die emoties nog meer in beweging komen.

Drie verschillende reacties
Er zijn verschillende reacties die een mens kan hebben op negatieve emoties: Je kunt het gaan opkroppen en op deze manier de emotie niet laten zien aan de buitenwereld (en dus ook niet aan jezelf). Als resultaat barst de bom een keer en zullen de mensen om ons heen het moet bekopen.
Of je kunt erop zitten broeden, dat je de gevoelens die bij deze emoties horen maar blijft analyseren en overdenken. Niet om tot productieve veranderingen te komen, maar om de pijn te blijven herbeleven. Hierbij geef je vaak jezelf de schuld: “Daar gaan we weer. Ik ben niet in staat om voor mezelf te zorgen.
Daarnaast zijn er mensen die de negatieve emoties uit de weg gaan door extra positief te zijn. ”Dit is niet erg. Ik voel me blij voor alles wat ik heb.” Wat lijkt op een goede manier van dealen met die negatieve emoties, maar eigenlijk verstop je ze alleen maar. Je negeert dat ze er zijn en daardoor speel je een toneelspel voor jezelf, je zet een masker op. Dit kost heel veel energie en heeft een slechte invloed op jouw mentale gezondheid.

Wat kun jij nu het beste doen om een weg te vinden in het omgaan van negatieve emoties? Hoe zorg je ervoor dat jij de baas bent over jouw emoties, in plaats van andersom? Het is namelijk niet zo dat ik nu zeg: “Als je zus en zo doet, heb je nooit meer last van negatieve emoties“. Was dat maar waar.

Herkennen negatieve emotie
Het gaat erom dat je leert hoe je door die emoties heen beweegt. Dit start bij leren aanvoelen welke emotie je op dat moment ondergaat. Een manier om daarachter te komen is deze korte oefening:

Sluit je ogen en ga terug naar een recente gebeurtenis die zorgde voor stress of spanning. Probeer de situatie zo helder mogelijk voor je te zien en ga dan letten op de reactie die jouw lichaam geeft op deze situatie.

Als je een duidelijk beeld hebt waar spanning zich in jouw lichaam vastzet kun je met het blijven oefenen steeds een beetje eerder aanvoelen wanneer je lichaam zich klaarmaakt om zich door zo’n situatie heen te slepen. En kun je vervolgens een keuze maken hoe je met deze situatie omgaat. Hoe meer je oefent, des te sneller je de reactie op een negatieve emotie voor kunt zijn.

Stappenplan
Je oefent in het herkennen van de emotie op het moment dat je het beleeft.

 1. Kijk of je het  onder woorden kunt brengen, zoals “Ik ben bang. Ik ben kwaad. Ik ben zenuwachtig. Ik ben gespannen“.
 2. Voordat je meteen reageert op de emotie om te zorgen dat het verdwijnt, wat dan zeker niet gaat lukken, neem een korte pauze. Adem een paar keer diep in en uit en laat de emotie even zijn voor wat het is voordat je in actie komt.
 3. Als het mogelijk is, ontspan en laat eventuele spanning die de emotie met zich meebrengt gaan. Mocht je iets zien wat handig is om van van de emotie ‘af te komen’, doe het. Lukt dit niet, ga dan oefenen in hoe je het gevoel kunt laten zoals het is. Probeer niet terug te vallen in jouw oude reactiepatronen.
 4. Blijf oefenen hierin. Oude gewoontes veranderen langzaam, verwacht geen instant succes. En wees ook niet boos op jezelf als het een keer niet lukt. Dat hoort allemaal bij het leerproces.

Beste vriend
De laatste korte oefening die ik wil aanstippen is lijkt heel simpel en kan best confronterend zijn: wat zou je tegen een goede vriend(in) zeggen als deze in dezelfde situatie zou zitten? Praat je dan net zo tegen die vriend(in) zoals je tegen jezelf nu praat? Je zult zien dat je veel milder bent tegen iemand anders. Zie jezelf als je eigen beste vriend en ga milder met jezelf en jouw negatieve emoties om. Alles gaat aan je voorbij, ook die negatieve emotie.

Dit is natuurlijk maar een greep uit oefeningen die je kunt doen om je niet te laten meeslepen in die negatieve emoties. Maar kijk welke van deze oefeningen het beste bij jou past. En geef niet te snel op als het niet lukt. We’re only human, no one is perfect.

Bron: mindful.org: What to do when you feel stuck in negative emotions, Emotional rescue: using mindfulness to resetyour reactions, Develop your inner radar to control turbulent emotions.

Hoe ga jij om met negatieve emoties?
Heb jij tips die helpen bij het omgaan met negatieve emoties?

7 comments

Add Yours
  • Tineke

   Piekeren is op zich niet erg, zolang je er niet in vast blijft hangen of er tegen gaat vechten. Wat vaak helpt is jezelf een moment van piekeren gunnen, schrijf desnoods al je piekergedachtes uit op papier. Na dat piekermoment zeg je ook tegen jezelf dat het klaar is. Eventueel lees je de gedachtes op een later tijdstip terug. Vaak blijkt dan wel dat piekeren nergens voor diende, en dat alles zichzelf vaak al heeft opgelost.

   Liked by 1 persoon

 1. When you’re smiling… – Hurray for Today

  […] Afgelopen maandag schreef ik over hoe je op een mindfulle manier kunt omgaan met negatieve emoties. Soms zijn die emoties niet heel groot en vallen ze meer onder de categorie ‘ergenissen’. Een van de beste medicijnen is dan om even te bewegen en te lachen om zo je zinnen te verzetten en een positieve draai aan je dag te geven. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s