Road 2 Rotterdam: de eerste trainingsloop

Afgelopen zaterdag was het zover: de eerste lange trainingsloop voor de marathon in Rotterdam, georganiseerd door Groningen Atletiek. Die dag staat er 20 kilometer op het programma. Hoe het is gegaan? Mijn verslag per vijf kilometer.

start

DCIM101GOPRO

0-5 kilometer
Peter en ik besluiten met de lopers mee te gaan die een pace aanhouden van 6:15 minuten per kilometer. De start is op de atletiekbaan in het Stadspark en het is koud! Het is een graad of drie, maar door de zogenaamde ‘waterkou’ ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Een beetje dribbelend proberen we onszelf warm te houden tot onze groep van start gaat.

0-51

0-52

Nadat de eerste groep is vertrokken, mogen wij een kleine tien minuten later eindelijk beginnen met de ronde. We komen rustig op gang en lopen vanaf de atletiekbaan, via de dijk richting Eelderwolde. Rond kilometer drie begint mijn rechterknie een beetje te zeuren. Het eerste wat bij mij opkomt is ‘niet nu! Ik moet nog 17 kilometer.’ Gelukkig trekt het zeurende gevoel snel weer weg.
Fijn, met iets meer dan 5 kilometer in de benen hebben we onze eerste korte stop (ongeveer twee minuten), waar we onder andere een stukje ontbijtkoek, een stukje banaan en wat energiedrank kunnen nuttigen.

5-101

5-10 kilometer
Het tweede gedeelte van deze loop is vlak langs de Hoornse Plas en het Paterswoldse Meer. Een mooi gebied, waarbij we af en toe wat tegenwind hebben, maar dit is niet storend. Peter en ik merken wel op dat het tempo niet echt omhoog gaat. We zitten zelfs tien seconden onder het gemiddelde tempo wat we zouden moeten lopen. Misschien komt dit in de laatste 10 kilometer nog goed. We genieten ondertussen van de natuur en kletsen af en toe wat. Als we bijna negen kilometer hebben aangetikt is de volgende korte stop.

10-151

10-15 kilometer
De tweede helft van deze loop is aangebroken. Tijd voor een hardloopselfie. 😉 Het tempo blijft vrij laag. Sommige mensen kunnen niet rechtuit blijven lopen en lopen daarvoor regelmatig voor mijn voeten. Dit zorgt voor kleine irritatie momenten, maar we zullen doorgaan. We lopen van het Paterswoldse Meer door naar het Hoornsemeer en komen zo weer in de bewoonde wereld terecht. Tot nu toe gaat het heel goed. Toch is de pace nog steeds tien seconden onder wat we zouden moeten lopen. Jammer.
De laatste stop is net na 15 kilometer en het laatste stukje ontbijtkoek is een hele fijne. Mijn lichaam kan wel weer wat voedsel gebruiken.

stadspark1

stadspark2

15-20 kilometer
Het moment is aangebroken dat ik voor de tweede keer ever de 20 kilometer mag aantikken. We zien nog een klein stukje van het Hoornsemeer om vervolgens door te lopen naar Eelderwolde. De woonwijk in en als snel zien we het Stadspark alweer opdoemen. Als we de atletiekbaan oplopen hebben we net geen 20 kilometer te pakken, dus we besluiten die laatste paar honderd meter over die baan af te maken. Ondanks een versnelling op het einde hebben we de pace van 6:15 gemiddeld niet aangetikt. Maar we zijn heel trots op onszelf dat we het hebben gehaald.

Na afloop duiken we de kantine in van de atletiekvereniging voor een kommetje soep en gaan dan op huis aan. Ik voel de afstand in mijn bovenbenen, maar verder mag ik niet klagen. De echte klap blijkt zondag te komen. Moe en ietwat stijf komen Peter en ik die dag door.

Over twee en een halve week gaan we weer mee doen met de volgende trainingsloop: 25 kilometer. Dat zal mijn verste afstand ooit worden. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. 🙂

Bron loopfoto’s: Groningen Atletiek

4 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s