Dankbaar zijn: wat, waarom en hoe?

Een van mijn persoonlijke mindful doelen voor 2018 is dankbaarheid. Zo wil ik dit jaar bijvoorbeeld elke dag voor het slapen gaan opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Dit doel maakt mij nieuwsgierig wat voor effect het heeft op mijn brein en mijn emoties. Daarom deel ik vandaag het wat, waarom en hoe over dankbaar zijn.

Wat is dankbaar zijn?
In het Engels heb je een hele mooie uitdrukking die duidelijk maakt wat dankbaar zijn inhoudt: ‘count your blessings‘. Het gaat er hier dus niet om dat je altijd maar meer en beter wilt, maar dat je dankbaar mag zijn voor datgene wat je nu al hebt, zowel op materieel als emotioneel gebied. Het is zo makkelijk om altijd maar verder te kijken in hoe het leven beter kan, dan bewust te zijn van datgene wat al goed is in ons leven.

summernights

Waarom is het goed om dankbaar te zijn?
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hoe dankbaarder we zijn in ons dagelijks leven, hoe meer we ons verbonden voelen met de mensen om ons heen, met wat de aarde ons te bieden heeft en met onszelf.

Dankzij neurologisch onderzoek is de laatste dertig jaren steeds duidelijker geworden welke effecten dankbaarheid heeft op het menselijk brein. Uit deze onderzoeken blijkt dat als je dankbaar bent, dit gevoel zich manifesteert in hetzelfde gebied van je brein waar ook sociale connecties en het verlagen van stress worden verwerkt.

Als je voor een langere tijd op regelmatige basis bewust dankbaar bent, heeft dit een positief effect op jouw mentale en fysieke gezondheid. Waar hebben we het dan over?

 • Jouw lichaam heeft minder vat op symptomen van ziekte;
 • je staat optimistischer in het leven;
 • het heeft een positief effect op het behalen van doelen;
 • je kunt vermindering van angsten en depressieve gevoelens ervaren.

Naast deze fysieke en mentale voordelen, blijkt ook dat als je dankbaarheid uitoefent je ook guller en milder bent naar anderen.

Let op! Het is niet zo dat als je vandaag start met bewust bezig zijn in dankbaarheid, dat je meteen effect zult ervaren. Bij de neurologische onderzoeken is aan de hand van MRI scans gebleken dat de effecten pas met ongeveer vier weken in het brein terug te vinden zijn. Het mooie is wel dat vanaf dat moment de positieve effecten zullen blijven groeien Kun je nagaan hoe het gevoel kan zijn na slechts drie maanden. 🙂

Hoe kun je dankbaarheid beoefenen?
Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om dankbaarheid op een bewuste manier uit te oefenen. Twee voorbeelden die je vandaag meteen kunt oppakken:

 1. Houd een ‘Gratitude Journal‘ bij.
  Een mooi excuus om een nieuw notitieboekje aan te schaffen, want bij deze activiteit schrijf je elke avond voor het slapen gaan drie dingen op waarvoor jij dankbaar bent die dag. Het doel is dat je gaat herinneren welke mooie momenten, personen of dingen in jouw leven die dag voorbij zijn gekomen. Zo sluit je de dag positief af en weet je dat zelfs tijdens een minder fijne dag er toch kleine geluksmomenten te vinden zijn.
 2. Doe aan ‘random acts of kindness‘.
  ‘Random acts of kindness’ zijn kleine aardige gebaren voor de mensen om je heen, of het nu bekenden van je zijn of volslagen vreemden. Wat kun je doen? Denk hierbij aan het geven van een compliment, mensen begroeten die je onderweg tegenkomt, het betalen van een kopje koffie voor degene die achter je in de rij staat in een café, het aanknopen van een gesprek met degene die net als jij staat te wachten op de bus, het oprapen van zwerfafval onderweg naar huis… dit is maar een kleine selectie van activiteiten. Klik hier voor meer voorbeelden.

Het grote doel van dankbaar zijn is dat je bewust bent van de goede dingen die het leven biedt, zowel als het gaat om personen, materiële dingen, als fijne gebeurtenissen. Hierdoor zul je veel positiever in de dag staan en zul jij je niet snel laten beïnvloeden als het even niet zo lekker loopt. Want het leven is te mooi om er niet dankbaar voor te zijn.

Ben jij weleens bewust dankbaar? 

Bron: mindful.org: 5 mindful steps to a more grateful and happy life, A simple mindful practice to ground you in gratitude, Keep a gratitude journal, Give a power boost to your gratitude practice, Amazing effects of gratitude, What the brain reveals about gratitude, Why a grateful brain is a giving one, How gratitude changes you and your brain.

7 comments

Add Yours
 1. levelieze

  Ik probeer dat zeker. Ben er mee begonnen om ze op te schrijven toen ik in coaching was en dat als opdracht kreeg. Ondertussen schrijf ik ze niet meer op, maar overloop ik het vaak in mijn hoofd voor het slapen. En op mijn blog schrijf ik elke week over mijn lichtpuntjes, ook een vorm van dankbaar zijn. En je kan dat inderdaad trainen, hoe meer je probeert, hoe meer dingen je ziet.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s