Mindfulness

Mediteren: wat, waarom en hoe?

Vorige week heb ik mijn mindful doelen met jullie gedeeld voor 2018. Vandaag wil ik graag dieper ingaan op mijn eerste doel: dagelijks mediteren. Wat is mediteren eigenlijk, hoe mediteer je dan en wat nou als het allemaal niet lukt?

mediteren

Wat is mediteren?
Veel mensen denken bij mediteren vaak aan Aziatische monniken die in kleermakerszit op de grond hebben plaatsgenomen. Vervolgens denken ze aan helemaal niets, waarbij je af en toe een ‘Ohm’ hoort ontsnappen uit de monden. Dit kan een vorm van mediteren zijn, maar hoe moeilijk is het om helemaal aan niets te denken?

Ga maar eens zitten, sluit je ogen en denk aan niets. Misschien lukt het voor een paar tellen, maar dan denk je al snel weer aan het feit dat je nog boodschappen moet halen, of denk je terug aan een appje die je eerder vandaag hebt ontvangen.

Mediteren zie ik daarom anders. Als je mediteert geef je de volle aandacht aan het Nu, het huidige moment. Samen met al je gevoelens, gedachten die op dat moment er zijn. Maar je laat je er niet door meeslepen. Je bekijkt ze van een afstandje.

Ik kan me voorstellen dat dit heel erg vaag en zweverig klinkt. Dingen van een afstand zien en je niet laten meeslepen in gevoelens en gedachten. Maar wat kun bereiken door middel van meditatie?

De voordelen van mediteren
Op korte termijn is mediteren een moment voor jezelf. Je neemt afstand van de waan van de dag en checkt tijdens de meditatie hoe jij je op dat moment voelt. Het zorgt voor overzicht, je leert jezelf beter kennen en je kunt overal waar je wilt mediteren (zie ‘Hoe kun je mediteren?‘).

Op langer termijn ben je minder vatbaar voor stress en je herstelt sneller als je stress ervaart of hebt ervaren. Mediteren zorgt ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagd. En dat heeft vervolgens een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid.

Mediteren helpt ook om beter te focussen op taken. Je laat je minder snel afleiden door prikkels van buitenaf. Je geeft aandacht aan datgene waar je op dat moment mee bezig bent, eigenlijk hetzelfde wat je doet tijdens een meditatie. Zo worden de vaardigheden die je beoefent tijdens de meditaties een onderdeel in je dagelijks leven.

Doordat je tijdens het mediteren leert afstand te nemen van je eigen emoties en gevoelens, zie je jezelf niet meer als het middelpunt van het universum. Je laat je niet meer meeslepen in die negatieve gevoelens en gedachten waar we allemaal wel eens op korte of langere termijn mee te maken hebben. Je leert te accepteren dat die gevoelens en gedachten deel van jou uitmaken, maar je hebt de keuze hoe je hiermee omgaat. En hoe langer je mediteert, hoe makkelijker die keuze wordt.

Hoe kun je mediteren?
Je kunt meedoen aan een meditatie cursus, waarbij je samen met anderen door een meditatie wordt geleidt, onder begeleiding van een trainer of coach. Maar ik begrijp het heel goed dat dit meteen een hele grote stap kan zijn. Want wat nou als je het lastig of spannend vindt, wat nou als je geen tijd hebt om hiervoor de deur uit te gaan, wat nou als je simpelweg het geld niet hebt om dit te kunnen veroorloven?

Dan kun je ervoor kiezen om thuis te mediteren doen. In je eigen omgeving is de drempel misschien iets lager om te starten met mediteren.

Kies thuis de ruimte waar jij wilt mediteren. Het liefst eentje waarbij je niet kunt worden gestoord door je huisdieren, huisgenoten of electronica zoals piepende mobieltjes of een wasmachine die draait.
Kies in die ruimte voor een zittende positie die jij als prettig ervaart. Je kunt bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten, op de bank, op de rand van het bed (let er hierbij op dat je stevig zit en niet te veel wegzakt in het matras) of kies voor een matje of een (meditatie-)kussen op de grond.

Er is ook een mogelijkheid om buiten te mediteren. Dan bedoel ik niet alleen jouw stoel of matje verplaatsen naar tuin of balkon, maar door middel van wandelmeditatie. Er zijn speciale begeleidde meditaties die je kunt afluisteren tijdens het wandelen.

Daarnaast kun je ook mediteren tijdens creatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de populaire kleurboeken voor volwassenen van een paar jaren terug. Doordat je helemaal bezig bent met die activiteit, is de stap om in het Nu te zijn heel klein.

Als laatste kun je een hele korte meditatie op elk moment van de dag. Neem de tijd tussen twee activiteiten om kort te mediteren. Focus je op dat moment alleen op je ademhaling. Hoe? Stel je zit op je werk. Je hebt net een telefoontje afgehandeld en na het telefoontje ga je de mail beantwoorden. Ga tussen deze twee activiteiten heel kort letten op je ademhaling. Voel hoe de adem via je neus naar binnen gaat en voel daarna hoe de adem via de neus naar buiten gaat. Herhaal dit een aantal keer.

Wat als het niet lukt?
Al het begin is moeilijk. Bij het aanleren van elke nieuwe gewoonte zal dat ook zo zijn. Daarom vijf tips hoe je het kunt volhouden:

 1. Mediteren gaat niet samen met ‘instant succes. Het is een langdurig proces welke alleen zal slagen als je het regelmatig blijft oefenen. Het liefst elke dag een keer. Vaak is tien minuten al genoeg. En wat zijn tien minuten op 24 uur?
 2. Laat de moed niet zakken als een meditatie niet gaat zoals jij het wilt. Iedereen heeft wel eens van die dagen dat het hoofd overvol is, dat je lichaam super onrustig is en dat het focussen tijdens een meditatie wel het laatste is waar jij je aandacht aan wilt geven. Accepteer dat jij je zo voelt, accepteer dat de meditatie niet ging zoals je had gewild. Morgen is er weer een dag. Dit gevoel wat je nu ervaart gaat voorbij.
 3. Zie mediteren niet als iets wat je moet doen. Als je het als een verplichting ziet, dan heeft het geen zin. Zorg dat je dan je mindset omschakelt. Bijvoorbeeld door mediteren te zien als een manier om jezelf beter te leren kennen. Of door jezelf voor te houden dat jij een fijner persoon wordt voor jezelf en voor anderen. Hoe erg kan dat zijn?
 4. Je vindt het misschien heel lastig om zelfstandig te mediteren. Ga dan op zoek naar begeleidde meditaties. Dit kan bijvoorbeeld via YouTube, Spotify, Soundcloud of via speciale meditatie apps die te downloaden zijn voor IOS en Android.
 5. Hou het niet voor jezelf. Laat anderen weten dat je mediteert, zeker als je een gezin hebt. Schaam je er vooral niet voor, wees niet bang dat anderen je als zweverig zullen gaan zien. Jij bent bezig om een betere versie van jezelf te worden. Iemand die lekkerder in z’n vel zit en daardoor een fijner persoon wordt om mee om te gaan. Wie wil dat nou niet? Misschien kun je anderen over halen om ook te gaan mediteren. Heb je meteen een buddy die net even die support kan geven om door te gaan met mediteren.

Zo, dit is een heel verhaal geworden. Meditatie heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het werkt. Ik zou zeggen probeer het eens uit, kijk en vooral ervaar wat goed voor jou voelt. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

 

6 gedachtes over “Mediteren: wat, waarom en hoe?

 1. Pingback: Digitale hulp bij mediteren – Hurray for Today

 2. Pingback: Diary Januari #2 – Hurray for Today

 3. Zinnig stukje!
  Nu zijn er zó veel meer voordelen te noemen en ook meer manieren om te mediteren, maar om dat alles nu in één stukje te proppen zou de ‘kunst’ tekort doen 😉 Ik ben nog een beginner, maar merk dat ik het makkelijkst mediteer wanneer ik mijn aandacht op één ‘focuspunt’ richt – in mijn geval een brandende kaars.. Dat maakt het gemakkelijker terug te keren naar de meditatieve toestand wanneer ik me per ongeluk wél laat meeslepen door gedachten 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Het is fijn om te lezen dat er inderdaad op verschillende manieren gemediteerd kan worden. Er zijn ook zoveel verschillende mensen, die allemaal op hun eigen manier hun weg vinden wat qua meditatie het beste bij hun past.
   En ook al ben je nog een beginner, dat je deze stap hebt gezet is al het halve werk. Veel succes en bezinning toegewenst op deze reis. 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s