Mindfulness

Mindful 2018

happy2018

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Met het nieuwe jaar komen vaak ook het maken van goede voornemens en het plannen van activiteiten. Dan komt misschien de volgende vraag bij je op: “Kun je mindful zijn, dus met aandacht leven in het hier en nu, en toch werken aan doelen en het maken van plannen op de lange termijn? Spreekt dat elkaar niet tegen?”

Dan zeg ik: “Nee, het spreekt elkaar zeker niet tegen.”  Het is maar net hoe je ermee omgaat. De eerste stap is namelijk om niet vanuit je automatische piloot te gaan plannen. Over de automatische piloot schreef ik een tijdje geleden op dit blog. Het is van belang dat je het plannen en maken van doelen heel bewust doet. Hierbij gaat over het bedenken van doelen en maken van plannen die jij nodig hebt om jouw levenspad te kunnen bewandelen. Zorg dat je tijd leert gebruiken voor de praktische kanten van je leven. Gebruik jouw tijd niet om in het verleden te blijven hangen, bijvoorbeeld met de zin ‘wat als ik toen…‘,  of om jouw hele toekomst te gaan creëren, welke in het NU niet bestaat.

Wat te doen?
Ga daarom eens zitten met een pen en een notitieboekje of los papier voor je neus. Schrijf dan op papier welke persoonlijke plannen jij voor dit jaar hebt.

Mijn eigen plannen
Zo ben ik zelf ook gaan zitten. In alle rust heb ik de volgende plannen gemaakt om meer mindful te zijn in het nieuwe jaar:

  • Dagelijks blijven mediteren. Ik was al heel goed op weg, maar soms zijn er van die dagen geweest dat ik er gewoon geen zin in had. Nu wil ik dat overwinnen en er een gewoonte van maken, zodat mediteren net zo vanzelfsprekend wordt als bijvoorbeeld tandenpoetsen.
  • Naast het mediteren wil ik op dagelijkse basis vaker checken hoe ik me voel in het moment, welk moment het op de dag ook mag zijn. Ik snap heel goed dat ik dit op drukke dagen waarschijnlijk ga vergeten, maar ik wil het zeker proberen.
  • Minder lang blijven hangen in negatieve emoties. Op het moment dat ik deze emoties ervaar wil ik stilstaan dat het gevoel er is, maar ik wil mij er niet meer door laten meeslepen, zodat ik er uiteindelijk veel langer last van heb dan nodig is.
  • elke dag mijn dankbaarheid op schrijven. Ook dit heb ik vorig jaar al gedaan, maar niet op een regelmatige basis. Het een mooi instrument voor het slapen gaan om de dag positief af te sluiten en te weten dat elke dag iets goed heeft gehad, hoe klein het soms ook mag zijn.

En nu?
De komende weken wil ik op dit blog dieper ingaan op deze mindful doelen. Zo ga ik de theoretische kant belichten en zal ik per week één of meerdere praktische voorbeelden geven die jij ook zou kunnen toepassen in jouw dagelijks leven. Want het mooiste leven wat je kunt leven is NU.

Waar zou jij graag op persoonlijk vlak aan willen werken dit jaar?

9 gedachtes over “Mindful 2018

  1. Pingback: Mediteren: wat, waarom en hoe? – Hurray for Today

  2. Pingback: Dankbaar zijn: wat, waarom en hoe? – Hurray for Today

  3. Pingback: 3 oefeningen in omgaan met negatieve emoties – Hurray for Today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s