Purpuz planner

Nog maar anderhalve week en dan zit 2017 erop. Zoals je misschien in mijn ‘Diary‘ van afgelopen week hebt gelezen ben ik al helemaal bezig met het opschrijven van plannen voor 2018. En dat doe ik niet zomaar. Daar heb ik een tool voor aangeschaft: de Purpuz planner.  Maar wat belooft het en hoe voer je het uit?

purpuzplanner

Ontstaan van de Purpuz planner
De bedenker van de Purpuz methode is Clen Verkleij. Hij had een droombaan, maar dat viel in duigen toen hij met een burn-out thuis kwam te zitten. Hij heeft een coach in de arm genomen en is voor zichzelf gaan uitzoeken wat hij zou willen in zijn leven. De tools die hij van zijn coach kreeg, wilde hij graag bundelen zodat andere mensen er ook van kunnen profiteren in het uitzoeken wat hun doel is en voor het aanbrengen van structuur in hun leven. Zo is de Purpuz planner ontstaan. Je moet het zien als een soort van lifecoach op papier.

Waarom aangeschaft?
Een paar maanden geleden zag ik via het blog 2WMN een review van de Purpuz planner. Toen ik het verhaal achter de planner las, herkende ik mijn eigen verhaal. Ook ik kwam een aantal jaren geleden voor een korte tijd thuis te zitten door een burn-out. Ik ben alleen veel te snel weer aan het werk gegaan, waardoor ik nooit helemaal goed heb kunnen herstellen. Uiteindelijk heb ik afgelopen mei de knoop doorgehakt en sindsdien zit ik thuis. Mijn eigen loopbaancoach helpt mij heel goed, maar ik wil ook graag gestructureerd thuis aan de slag kunnen met een document wat mij laat reflecteren, vooruit kijken en in kleine stappen mijn doelen laat behalen. En dat heb ik nu gevonden met deze planner.

Hoe werkt het?
De planner is helemaal in het Nederlands. Ik schrijf dit, omdat er heel veel soortgelijke planners op de markt zijn (zoals bijvoorbeeld de ‘Passion Planner’), maar deze zijn vaak in het Engels. De Purpuz planner belooft je richting te geven in het doel dat jij wilt behalen voor het komende jaar. Weet je niet welk doel je wilt gaan behalen? Dan kun je via het invullen van werkbladen toch tot een doel komen.

Hoe kom je tot een doel?
– Vul eerst de Purpuz Map in. Hierin verzamel je al je dromen via een brainstorm sessie met jezelf.
– Daarna vul je de Purpuz Matrix in. Hierin vraag je je per droom af hoe graag je de droom wilt verwezenlijken en hoeveel energie je krijgt om aan deze droom te werken.
– Nu je jouw doel(en) zichtbaar hebt ga je via het Purpuz Plan jouw doel(en) in stappen opdelen.
– Via het Purpuz Pad zet je alle stappen op volgorde en schrijf je op  hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan elke stap.

Je hoeft dit niet allemaal zelf te bedenken. Clen geeft voorbeelden die je als leidraad kunt gebruiken. Voor foto’s van de inhoud, klik hier.

In de planner wordt aangeraden om het overzichtelijk te houden en te werken aan één of twee doelen per jaar. Zeker omdat je er dan voor zorgt dat je jezelf niet helemaal over de kop gaat werken om al die doelen te gaan behalen.

Hoe nu verder?
Als jij jouw doel(en) op papier hebt staan kun je het daadwerkelijk gaan uitwerken in de maand- en weekplanning. Hierbij is niet alleen ruimte gemaakt voor het werken naar je doel, maar wordt er ook onder andere aandacht besteedt aan het opschrijven van afspraken, waar je per maand letterlijk naartoe wilt (bijvoorbeeld de natuur in), waarmee je wilt experimenteren (bijvoorbeeld een nieuw recept, leren mediteren) en een beloning voor jezelf. In de weekplanning is er ook ruimte voor dagreflecties, een wekelijks to-do lijstje en wat de doelen per dag zijn. Als de maand is afgelopen is er ruimte voor een maandreflectie. Hoe is het gegaan en wat neem je mee voor de volgende maand.

Mijn ervaringen tot nu toe
Het is nog geen 2018, maar wat ik tot nu toe heb gedaan (doelen stellen en een tijdschema maken om de doelen te behalen), bevalt mij heel goed. Het zorgt voor ruimte in mijn hoofd, want ik heb alles uitgeschreven en ik voel me rustig omdat het zo duidelijk wordt wat ik graag wil bereiken. En het mooie is dat ik het wiel niet helemaal zelf hoef uit te vinden. Ik ga het ook zeker gebruiken in mijn loopbaantraject om voor mij zelf visueel te maken wat ik wanneer ga doen en wie ik daarvoor in kan schakelen.

Het mooie is dat de werkwijze van deze planner in het verlengde ligt van wat beschreven staat in het boek ‘Master your Mindset‘ van Michael Pilarczyk. Gisteren schreef ik meer over dit boek.

Vanaf 1 januari ga ik de planner dagelijks gebruiken. Na een paar maanden wil ik je graag bijpraten over wat ik tot dan toe van de planner vind en hoe ik het gebruik.

Gebruik jij deze of een andere planner om je doelen en je tijd vorm te geven?
Wat zijn jouw ervaringen?

De Purpuz planner kun je onder andere hier aanschaffen.
Deze blogpost bevat een affiliate link naar Bol.com. Als je via deze link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.  Het kost voor jou geen cent meer. Het heeft echter geen enkele invloed op mijn mening. Dank je wel voor je begrip.

2 comments

Add Yours
  1. Anne

    Ik ben helemaal into Bullet Journaling, waarin ik op een soortgelijke manier aan doelen werk. Het bij ‘maar’ 2 doelen houden is voor mij al een doel op zich, maar zeker geen slecht idee 😉 De Purpuz Planner lijkt me een fijn boek (mooie kaft ook!), maar ik denk niet dat ik mijn creatieve uitspattingen er in kwijt zou kunnen.. Da’s toch wel een dealbreaker 😛 Heel veel succes en plezier met je aanwinst en alvast een prachtig 2018!

    Groetjes, Anne

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s