Wees lief voor jezelf

Soms is het leven al moeilijk genoeg. Deze decembermaand laat je van hot naar her vliegen en je wilt de beste versie van jezelf zijn. Vergeet dan niet om vooral ook lief te zijn voor jezelf. Hoe dan?

Het stemmetje in je hoofd is vaak de beste en meteen ook de slechtste criticus die je maar kunt wensen: ‘Dat had ik niet moeten eten, ik ben te lui, ik had vandaag moeten sporten, dat had ik beter niet kunnen zeggen, wat nou als ik niet leuk / lief / aardig / slank /mooi genoeg ben.’ Vaak behandeld dat stemmetje in je hoofd jou slechter dan dat je andere mensen behandeld. In deze situaties kun je jezelf slecht vergeven voor wie je bent of wat je hebt gedaan, terwijl je bij jouw beste vrienden het vast niet kwalijk had gevonden. Want het leven is al zwaar genoeg, dus waarom zou je het jezelf zo moeilijk moeten maken?

happyme

De eerste stap is dat je jezelf accepteert zoals je bent. Accepteer jouw tekortkomingen, jouw falen, jouw fouten die zijn gemaakt. Accepteer ook dat je angsten en onzekerheden hebt. Niemand is perfect, dus waarom zou jij dat dan wel moeten zijn? Zorg dat zelfcompassie bij jou gaat groeien, door liefde en respect voor jezelf, jouw lichaam en jouw geest te creëren en vast te houden. Probeer liever te zijn voor jezelf en ga niet mee  met dat kritische stemmetje in je hoofd. Wees je bewust dat het stemmetje er is en laat het vervolgens gaan. Klamp je er niet aan vast, want dan is het stemmetje de baas over jou en ga je in je eigen werkelijkheid geloven.

Om jezelf beter te leren kennen en positiever te zijn over wie jij bent, heb ik twee korte opdrachten:

✴ Schrijf voor jezelf op:
– wat gaat er goed?
– wat waardeer je in jezelf?
– waar ben je trots op?
– wat geeft je energie?

✴ Vraag anderen wat zij van jou vinden. Ik weet het, dit is best een moeilijke stap om anderen te betrekken bij datgene waar jij moeite mee hebt, maar je kunt hier zoveel uithalen. En je bekijkt jezelf door de bril van vrienden, familie, collega’s of wie je dan ook maar aanspreekt. Dat is die mildere blik die jij nu zo goed kunt gebruiken.

Maak het leven makkelijker en lichter voor jezelf. Jij moet nog jaren met jezelf door één deur, dus wees jouw eigen beste vriend.

Wat doe jij om lief te zijn voor jezelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s