De kracht van het Nu

Eckhart Tolle. Een spreker, councelor en spiritueel leraar die onder andere door zijn bezoekjes aan het televisieprogramma van Oprah Winfrey wereldberoemd is geworden. Zijn boodschap is: ‘leef in het hier-en-nu en je zult verlicht worden’. Wat weer kan leiden tot vrede hebben met jezelf, met jouw omgeving en de wereld. Zijn boek ‘De kracht van het Nu‘ legt uit hoe je dat kunt bereiken.

6hft_krachtnu

Om de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de identificatie met je analytische geest en het daardoor gecreëerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn.

Dat is nogal wat. Het is best een pittig boek om doorheen te komen en ik zal het niet aanraden als je net begint met mindfulness of als je wilt uitzoeken hoe je meer in het heden aanwezig kunt zijn. Bepaalde stukken zijn erg uiteengezet en vond ik soms moeilijk om te volgen. Toch geeft dit boek ook veel praktische tips en oefeningen hoe je in bepaalde situaties uit de gedachtenstroom kunt stappen en bewust in het hier-en-nu te zijn.

De kracht van het Nu‘ bestaat uit negen hoofdstukken met elk een eigen onderwerp, maar ze zijn wel aan elkaar verbonden. Je kunt niet met een willekeurig hoofdstuk beginnen, omdat bepaalde terminologieën in een eerder hoofdstuk zijn uitgelegd.

De hoofdstukken die ik erg interessant vond:
Je bent niet je denken. Dit gaat over hoe je hoofd zich vooral bezig houdt met verleden en toekomst.
Helemaal opgaan in het Nu. Eckhart Tolle legt hierin uit wat het verschil is tussen psychologische tijd – de tijd die je besteedt aan aandacht schenken aan verleden en toekomst – en kloktijd – voor praktische dingen. Hoe wij gewend zijn om vooral in de psychologische tijd te leven en hoe je daar uit kunt breken.
Het innerlijke lichaam. Hierin schrijft Eckhart Tolle onder andere over hoe het vastzitten in gedachten over verleden en toekomst veroudering van het lichaam kan veroorzaken.
Verlichte relaties. Dit interessante hoofdstuk legt uit hoe je binnen relaties in het hier-en-nu kunt zijn, zelfs wanneer de ander niet bezig is met het hier-en-nu.

In elk hoofdstuk legt Tolle op geheel eigen wijze uit hoe je op verschillende facetten in je leven in het hier-en-nu kunt leven. Hij heeft in de hoofdstukken ook vragen verwerkt die waarschijnlijk ook bij jou opkomen tijdens het lezen. Dit zorgt ervoor dat je wat afwisseling hebt en met de benen weer op de grond komt te staan, nadat .Eckhart Tolle een hele uiteenzetting heeft gegeven. Maar wat ik al eerder zei, het is en blijft een pittig boek.

Een aanrader als je al wat langer bezig bent met de zoektocht naar het hier-en-nu of wanneer je helemaal open staat voor dit gegeven. Ik zou het laten liggen als je nu al zoiets hebt van dat is mij allemaal te zweverig en onbegrijpelijk. Dan zijn er genoeg andere boeken die in begrijpelijke taal uitleggen hoe je dit kunt bereiken.

Je kunt het boek onder andere hier aanschaffen.

Als jij ‘De kracht van het Nu’ hebt gelezen, wat zijn jouw ervaringen?
Welk boek of boeken raad jij aan om eens te lezen?

4 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s