Say ‘hello’ to my little friend

Sinds vorige week vrijdag gaat er een wereld voor mij open. Mijn nieuwe kleine vriend betekent nu al veel voor mij, dat had ik van te voren niet kunnen denken. Wat een bijzondere ervaring en ik hoop dat deze vriend een lange tijd in mijn leven kan blijven. Dank je wel voor de resultaten die je nu al heb geboekt.

hoortoestel

Een paar weken geleden heb ik mijn verhaal gedeeld over de hoorproblemen waar ik al vele jaren mee loop. Voor dat verhaal verwijs ik je graag naar deze blogpost.
Aangezien mijn linkeroor zo goed als afgeschreven is, is in het ziekenhuis besloten om niet nog een keer te opereren en in plaats daarvan de stap te maken naar de aanschaf van een hoortoestel, en zo ben ik een paar maanden geleden naar Specsavers gegaan. Ik heb voor Specsavers gekozen, omdat zij als audicien heel goed staan aangeschreven. Dat kan ik wel gebruiken, want ik vind het best spannend.

De procedure
Na een intakegesprek en het afgeven van de uitslagen van de hoortest die reeds in het ziekenhuis was gedaan, worden er vragen gesteld in welke situaties in het dagelijks leven het toestel van belang is. Dan hebben ze het over het werk dat je doet en of je veel te maken hebt met omgevingsgeluiden en hoe je het (gebrek aan) het gehoor in het dagelijks leven ervaart. Naar aanleiding van die vragen zijn we uitgekomen op een passend hoortoestel.

Zo mocht ik vorige week vrijdag mijn nieuwe buddy in mijn armen sluiten en heeft het sindsdien een semi-permanent bestaan in mijn linkeroor. Hoe zo’n klein apparaat nu al zoveel voor mij betekent. Nu komt ook het besef dat ik al die tijd zo slecht heb gehoord.

Het toestel
Voor degene die daarin geïnteresseerd zijn: het hoortoestel is de Advance RIC X7 in parelmoer wit. Nu zul je je afvragen: Waarom wit, dat is toch heel opvallend? Ik zie het naast de gebruiksfunctie ook als een accessoire en wat mij betreft mag iedereen het weten dat ik een hoortoestel draag. Ik schaam mij er niet voor en dat komt omdat ik erg blij ben dat ik weer zoveel beter kan horen. Het toestel is in verschillende kleuren te verkrijgen, dit kun je afstemmen bij de audicien.

Het gebruik
Het in en uit doen van het toestel gaat heel makkelijk. Bij het indoen doe je eerst luidsprekertje in je gehoorgang. Dit doe je door met je hand het oor iets naar achteren te trekken (voor het linkeroor gebruik je de rechterhand die over je hoofd het linkeroor pakt). Zo krijgt de gehoorgang iets meer ruimte en glijdt het luidsprekertje makkelijk in de gehoorgang. Daarna plaats je de rest van het hoortoestel achter het oor. De spriet die aan het luidsprekertje zit fungeert als handvat voor het uitdoen. Deze buig je makkelijk in je oorschelp als je het hoortoestel draagt. Hier voel je verder niets van.

Mijn eerste ervaringen
De eerste dagen heb ik echter wel wat last van mijn gehoorgang gehad, deze is natuurlijk niet gewend dat er iets inzit voor een groot gedeelte van de dag. Op het moment van schrijven valt de gevoeligheid heel erg mee. Ook ben ik aan het spelen met hoe hard het toestel moet staan. Dit gaat allemaal heel soepel met een knopje op het toestel.

Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat wat ik ervaar, mocht dat nog niet duidelijk zijn 😉 . Ik wou dat ik dit eerder had gedaan. Het bespaard heel veel (geestelijke) energie en ik hoor veel meer detail in geluiden, zowel binnen als buiten. Over twee weken ga ik terug naar de audicien voor een reguliere controle of het hoortoestel doet wat het moet doen en om er eventueel wat programma’s op te zetten, zodat ik in bepaalde situaties het geluid met een druk op de knop kan reguleren.

Het vervolg
In februari doe ik opnieuw een hoortest in het ziekenhuis, dit keer voor het pas geopereerde rechteroor. Misschien dat ik met een aantal maanden ook voor dat oor een hoortoestel moet hebben. Want ondanks dat ik nu met mijn linkeroor goed hoor kan ik geluiden die van rechts komen, nog steeds met moeite horen. Tenzij ik met mijn hoofd in de goede richting sta.

Tip!
Mocht je twijfelen over je gehoor, dan kan het geen kwaad om eens bij een audicien binnen te stappen (bijvoorbeeld Specsavers, Beter Horen, Schoonenberg, Hans Anders) en een hoortest te laten doen. Is je gehoor erg slecht, zoals bij mij het geval is, dan vergoed de zorgverzekeraar (vaak) het volledige bedrag van de aanschaf van het toestel.

1 comment

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s