On the run

Hardlopen, je houdt ervan of je haat het. Velen zeggen tegen mij: waar ben jij in godsnaam mee bezig? Wat is er nu leuk aan kilometers achterelkaar rennen? Hoe houd je dat vol? Hardlopers zijn toch doodlopers? Ik kan het alleen maar tegenspreken. Hardlopen is een van de mooiste sporten om te doen.

ontherun
Met de klok mee: 7Heuvelenloop 2016, Cascaderun 2016, Cascaderun 2017, 1/2 Mar-athon Sneek 2017, TTrun 2017

Sinds afgelopen dinsdag ben ik weer begonnen met hardlopen. Rustig opbouwen na een periode van verplicht nietsdoen qua sporten. Ik las laatst in het Flow vakantieboek dat hardlopen “per definitie mindful is, want je wordt gedwongen om in contact te zijn met jezelf. Waar zet je je voet neer, hoe maak je de beweging en waarom doe je het?” Dan ben ik weer goed op weg, dacht ik zo. 🙂

Het is een mooie vraag: waarom doe ik het? Waarom ga ik weer hardlopen? Hardlopen is voor mij een moment om even niets anders te doen. Lekker naar buiten, ook als het kouder is, de frisse lucht opsnuiven en stap voor stap de omgeving verkennen. Om me heen kijken, details in me opnemen, en af en toe checken op mijn sporthorloge welke snelheid ik loop. Dat alles met in mijn oren mijn favoriete hardloopmuziek.
Zeker als ik langere afstanden loop, dan ervaar ik een mentale rust, het maakt mij gelukkig.

Waar doe ik het voor? Ik kan moeilijk hardlopen zonder naar een doel toe te werken. Dat geeft mij toch net dat laatste beetje motivatie om mijn hardloopschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan. Peter en ik hebben een heel mooi doel voor de komende maanden: de Marathon van Rotterdam. Ja, de hele van 42,195 kilometer. Als ik er aan denk dan denk ik alleen maar, hoe dan? Op het moment van schrijven heb ik nog iets meer dan 4 maanden te gaan tot die grote dag (8 april 2018). Wat betekent dat ik vanaf nu weer heel regelmatig moet gaan trainen. Dat houdt ook in dat ik moet gaan trainen op (extra) lange duurlopen.

Hoe ga ik het aanpakken?
✓ Drie keer per week trainen. Een korte duurloop, een intervaltraining en een langere duurloop.
✓ Tot in de eerste week van januari trainen naar 15 kilometer. Er staat in het weekend van 13 januari namelijk een lange duurloop gepland van 20 kilometer.
✓ Meedoen aan de trainingslopen voor de marathon van de Groninger Atletiekvereniging.
✓ Letten op mijn voeding.

Ik heb er zin in en vind het meteen ook heel spannend. Tot nu toe heb ik met wedstrijden meegedaan van 5, 10 en 15 kilometer, de Engelse 10 mijl en de halve marathon. Allemaal heb ik ze met veel plezier gedaan en ik hoop dat ik datzelfde gevoel mag ervaren op 8 april aanstaande. De komende maanden ga ik ervoor en ik neem jullie graag mee op weg naar die hele marathon. I’ll keep you posted!

Heb jij nog tips die ik zeker moet meenemen in mijn trainingen? 
Wat is jouw favoriete sport?

2 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s