Let op! Gedachten zijn geen feiten.

Denken. Je bent er elke dag, de hele dag mee bezig. Zowel in praktische als in emotionele zin. ‘Waarom gebeurt dit? Hoezo overkomt mij dit? Welke conclusie kan ik hieruit trekken? Hoe moet ik verder?‘ En dat is goed, want jouw gedachten zijn in eerste instantie een overlevingsmechanisme. Zo krijgen we meer grip op de wereld om ons heen, die weleens heel onoverzichtelijk lijkt. Gedachten zijn oké, zolang je je niet verliest in negatieve gedachten of piekeren. Want dan kom je in een stroom terecht waar je heel moeilijk uit kan komen. En die stroom neem je vaak aan voor waarheid. Want is dat niet de afspiegeling van de werkelijkheid of van de persoon die jij bent? Want we zijn toch wat we denken en voelen?

negative-thoughts-are-the-single-worst-health-habit-quote

Vaak als het niet zo lekker gaat in het leven, juist dan gaan we veel nadenken. Want je wilt jouw probleem graag oplossen. Wat er eigenlijk op neer komt dat je dan moet gaan nadenken over hoe het kan worden opgelost, tenminste, dat is wat ons is aangeleerd.

Counselor en spiritueel leraar Eckhart Tolle zegt in zijn boek ‘De kracht van het Nu‘ het volgende over denken: ‘De identificatie met je verstand (het denken) schept een ondoorzichtige scherm van concepten, etiketten, beelden, woorden, oordelen en definities dat elke echte relatie in de weg staat.‘ Hij bedoelt hier onder andere mee te zeggen dat jouw verstand de werkelijkheid vertroebelt. Dit staat in het verlengde van wat er vanuit mindfulness wordt gezegd over gedachtes. Elke gedachte is namelijk een neutraal verhaal totdat je de gedachte koppelt aan een oude ervaring. Dat zorgt ervoor dat je aan die gedachte een oordeel gaat geven.

Een voorbeeld. Je staat te wachten op de bus, terwijl jouw hoofd overuren maakt over hoe slecht jouw dag vandaag is geweest. Jouw leven lijkt niet de goede richting op te gaan. Ondertussen zie je een vriend langslopen. Je zwaait, je vriend kijkt op en loopt verder zonder te reageren.

Voordat je verder leest, denk voor even na wat er nu in je hoofd gebeurt.

Waarschijnlijk hebben jouw gedachten nu te maken met vervelende emoties:

Wat heb ik fout gedaan?
Ik wist het, niemand vind mij leuk.
Wat maakt het eigenlijk ook allemaal uit, het heeft toch geen zin.

Nu draaien we het om. Stel je voor dat je baas net tegen jou heeft gezegd dat je goed werk hebt verricht en dat je hierdoor promotie maakt. Dat is goed nieuws. Terwijl je hoofd overloopt met allerlei ideeën hoe het jouw leven verbeterd, loopt een vriend voorbij. Je zwaait, je vriend kijkt op en loopt verder zonder te reageren.

Wat voor gedachten komen er nu in je hoofd op?

Waarschijnlijk denk je nu op een andere manier over dezelfde situatie.

Ik vraag me af wat er met haar aan de hand is.
Misschien heeft zij mij wel niet gezien.
Ze zal het wel druk hebben.

Precies dezelfde situatie, maar doordat er een andere situatie aan vooraf is gegaan, worden de gedachten op een andere manier gekleurd.

Waar komt het nu op neer? Gedachten zijn geen feiten. Gedachten zijn situaties die zich in ons hoofd afspelen en afhankelijk zijn van jouw humeur. Dus kom je tot het besef dat jouw verstand een negatieve conclusie trok, check dan bij jezelf waar jouw hoofd was op het moment dát je die conclusie trok. Wat gebeurde er daarvoor? Het kan bepaalde gedachten verklaren die eigenlijk nergens op slaan.

Bron: Mindful.org

2 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s