December stress? 6 tips om deze feestmaand mindful door te komen.

Ja, december staat voor de deur. Volgens sommigen ‘The most wonderful time of the year‘. Maar velen zullen het hier niet mee eens zijn. December wordt vaak gezien als de drukste, onrustigste en meest stressvolle maand van het jaar. Hoe kun je de feestmaand met minder stress doorkomen?

Tijdens de feestdagen, en zeker in de aanloop daarvan, hebben we veel extra dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het winkelen voor cadeautjes, boodschappen doen voor het kerstdiner, het huis versieren, feestje(s) organiseren of naar feestjes gaan, samenzijn met vrienden en familie, je van je beste kant willen laten zien.

Waarom zorgt deze maand voor (extra) stress? Dat heeft te maken met ons brein. Deze is in drukke situaties ingesteld om te overleven. Het zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline. Deze hormonen hebben een positieve werking op ons lichaam en onze geest als het van korte duur is. Maar als je voor een langere periode drukte, en dus stress ervaart, kun je hierin blijven hangen. Wat weer kan zorgen voor extra stress en zo blijf het cirkeltje rondgaan. Dat kan ervoor zorgen we geestelijk en emotioneel uitgeput raken.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de momenten van stress verkort worden? Want het helemaal uitsluiten van stress, dat is niet mogelijk en stress kan ook een positief effect hebben. Daarvoor verwijs ik je graag door naar de TEDtalk van Kelly McGonigal (How To Make Stress Your Friend) .

xmasmindful

6 tips om deze maand met minder stress en meer mindful door te komen

  1. Neem deze maand dagelijks de tijd om je geest te trainen. Wanneer je voelt dat je gestrest wordt of bent, richt jouw focus op je lijf en geest in plaats van op de situatie die stress veroorzaakt. Kijk wat je lichamelijke reacties zijn op het moment van stress. Stress kan zich bijvoorbeeld uiten in spierspanning, het ineens heel warm krijgen of onrust in de ledematen.
  2. Wees eerlijk naar jezelf. Probeer je niet anders voor te doen dan wie je bent. Dus erken dat je het stressvol vindt om zoveel te moeten plannen of dat je het lastig vindt om veel mensen om je heen te hebben (denk aan de kerstborrels van het werk of grote familiediners). Neem dan een stap terug. Je bent niets verplicht. Zo let je goed op jezelf en geef jij jouw eigen grenzen aan.
  3. Zorg dat de goede momenten tijdens de feestdagen ook blijven hangen. Wat geeft jou die ‘spark of joy‘, om opruimkoningin Marie Kondo er even bij te pakken. Is dat het samenzijn met familie of vrienden? Is dat het koken van dat ene gerecht? Is dat je klaarmaken om naar het feestje te gaan? Leg daar je focus op. Dit zorgt voor een instant positief gevoel. Wat weer een positief effect heeft op het verlagen van jouw stresslevel.
  4. Zoek voor jezelf uit wat helpt om uit de stressvolle situatie te stappen. Een aantal tips kun je halen uit mijn artikel van vorige week (klik hier).
  5. Adem vanuit je buik. Het helpt om je lijf en je geest terug te zetten naar een rustiger state of mind. Hiervoor kun je een simpele oefening doen, zelfs als je onder de mensen bent.
    Leg je hand op je buik en adem daar naar toe. Voel hoe je buik omhoog gaat met elke inademing en omlaag met elke uitademing. Niemand die het doorheeft dat jij met deze oefening bezig bent.
  6. Maar boven alles: wees lief voor jezelf. Het zijn maar een paar dagen per jaar en ook al gaat niet alles zoals gehoopt, je zult het overleven. Blijf er niet in hangen, wat geweest is geweest.

Fijne feestdagen!

Hoe ervaar jij de feestdagen?

1 comment

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s