I have too much sh*t in my life!

Nee, deze keer heb ik het niet over hoe slecht het met mij gaat. Het gaat om andere sh*t. Die sh*t die langzaam maar zeker je leven en je huis overneemt: spullen. Word je gelukkig van die spullen? Heb je het echt nodig? Kun je ook leven met minder?

Your house is just a place for your stuff… It’s a pile of stuff with a cover on it… And sometimes you gotta move. You gotta get a bigger house. Why? Too much stuff!
We kunnen er allemaal heel hard om lachen. Deze sketch van de Amerikaanse comedian George Carlin komt uit de jaren 80, maar wat hij zegt is tijdloos.

Want waarom hebben mensen spullen? Een aantal voorbeelden:

  • Je koppelt emoties aan spullen: denk aan cadeautjes van vroeger, erfstukken, die ene kaart die je jaren geleden van een vriendje hebt gekregen. Of aan het moment dat je iets voor jezelf kocht.
  • Het beloningscentrum in je hersenen bezorgt je na een aankoop een prettig gevoel.
  • Je denkt dat het hebben van veel spullen de kwaliteit van het leven verbeterd.
  • Het kan een vorm van status of aanzien: altijd maar de nieuwste spullen willen hebben. Je hoeft niet eens bij een bepaalde groep te willen horen. Het kan ook zijn dat je bang bent dat je anders iets mist.

‘Wat je zegt klinkt niet eens zo slecht, waarom schrijf je hier dan over?’ Ik ben van mening dat het hebben van (veel) spullen het leven niet aantrekkelijker of beter maakt. Tuurlijk moet ik bekennen dat ik ook gelukkig kan worden van de aanschaf van een nieuw product en heb ik ook wel eens spijt als ik met een tas vol spullen thuis kom en denk ‘heb ik dit eigenlijk allemaal wel nodig?‘.

En dan kom je op een blog de term minimalisme tegen. Minimaliseren of ontspullen kun je een trend noemen die steeds meer serieuze vormen aanneemt. Het is een tegenbeweging op de huidige consumptiemaatschappij. Als je gaat minimaliseren verschuift de lijn van het hebben van veel en nieuwe spullen, naar duurzaamheid en beoordelen van wat je hebt. Dit vind ik een interessant gegeven.

Doordat ik steeds meer te weten ben gekomen over dit onderwerp (check bijvoorbeeld dit artikel), ben ik gaan nadenken over wat ik heb en vooral wat ik daarvan daadwerkelijk gebruik. En dan kom je tot de conclusie dat je veel dingen in huis hebt voor de leuk of voor het geval dat je het ooit nog eens zou kunnen gebruiken. Zo kom je tot de conclusie dat die spullen eigenlijk nutteloos zijn en daardoor onnodig ruimte in je huis innemen.

Inmiddels heb ik mijn eerste stap naar het ontspullen gezet. Ik heb het grootste gedeelte van mijn DVD collectie op mijn persoonlijke Facebookpagina geplaatst. Wie wil mag het zo van mij hebben. Want sinds ik ben gaan samenwonen heb ik geen enkele DVD aangeraakt, en dit is inmiddels bijna 6 maanden geleden. Tijd om actie te ondernemen.
Zo ga ik de komende tijd al mijn ‘stuff‘ kritisch bekijken. Dat wat ik te weinig of niet gebruik of zelfs vergeten ben dat ik het überhaupt in huis had liggen, gaat weg. Ik denk dat Marktplaats en Facebook fijne vriendjes zijn voor deze activiteit.

Mocht ik toch in de verleiding komen om nieuwe spullen te kopen, dan stel ik mezelf deze vraag: ‘Heb ik het echt nodig? Als ik het al heb, moet er dan echt nog wat bij?’
Want tsja, alle spullen die je hebt, word je daar nou echt gelukkig(er) van?

Hoe sta jij tegenover minimaliseren? Geloof je erin of vind je het allemaal maar onzin?

1 comment

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s