‘Music was my first love…’

Muziek kan mijn humeur versterken (good or bad) en  verlichten.  Ik luister onwijs graag naar muziek en concerten bezoeken vind ik altijd een fijne belevenis. Maar wat zijn mijn all-time favoriete liedjes? Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn lijst van favoriete liedjes heel lang is. Het is alsof je moet kiezen wie je favoriete kind is 😉 .

music_happy

Toch heb ik een keuze kunnen maken, zie dit als een part one.  Zestien liedjes die voor mij ieder hun eigen verhaal hebben. Mocht je ze achter elkaar willen beluisteren, voeg mijn afspeellijst toe op Spotify: zoek op ‘Tineke’s favorieten‘.

Bijzondere momenten in mijn leven

Carry on – Crosby, Still, Nash and Young

Voor mijn docentenopleiding heb ik een afstudeerproject moeten doen, waarbij je een presentatie moest geven en lesmateriaal moest ontwikkelen over een bepaalde onderwerp. Ik heb toen gekozen voor de jaren ’60 in de Verenigde Staten met in het bijzonder Woodstock en de anti-Vietnam beweging. Dan ontkom je er haast niet aan om de muziekdocumentaire over Woodstock te kijken. Waar je ineens overvallen wordt door de mooie samenzang van deze vier heren.
Zelf heb ik het geluk gehad om ze een aantal jaren geleden mogen aanschouwen tijdens Bospop in Weert (zonder Neil Young) en dat was voor mij wel een vinkje op mijn bucketlist.

Let Love Rule – Lenny Kravitz

Dit nummer doet mij denken aan mijn eerste vakantiebaantje. Ik zat in Zeeland, waar ik op een camping animatiewerk deed. Met andere vakantiewerkers zat ik in een huisje waar we een radio met cd speler hadden staan en de Greatest Hits van Lenny Kravitz bijna helemaal kapot werd gedraaid. Mijn eerste stappen in een zelfstandiger leven, in mijn eentje mezelf staande zien te houden in het ‘verre’ Zeeland, ik vond het zo stoer van mezelf.

Still Loving You – Scorpions

In de jaren negentig kreeg mijn moeder een CD van de Duitse rockband Scorpions en ik was verkocht. Hoe oud zal ik zijn geweest, jaar of 8, 9 misschien. En sindsdien is dit een van mijn fijnste muzikale jeugdherinnering. Die melodieën en instrumenten, ik denk toch wel dat deze CD heet meegewerkt aan het begin van mijn liefde voor rock muziek.
Als je ouder wordt dan ga je meer letten op de tekst en die gaat door merg en been. Het heeft mij door momenten van liefdesverdriet geholpen, al heeft het nummer dat liefdesverdriet op sommige momenten ook een stuk verergerd. Tranen met tuiten en dan maar meezingen. Alles eruit!

Lekker hard

No one knows – Queens of the Stone Age

Dat nummer met die clip over dat rendier die wordt aangereden. Dat is het eerste wat bij mij opkomt.  Ook een heerlijk nummer om keihard uit je dak te gaan op de dansvloer. Heel wat avondjes versleten in Het Pakhuis en De Kar op dit soort nummers.

The Pretender – Foo Fighters

Een nummer die ik altijd heel hard mee moet zingen. Ook een nummer waarbij ik alle frustratie en boosheid van mij af kan schudden als het nodig is. En natuurlijk yummie Dave Groll, what can I say?!

Killing in the name of – Rage Against the Machine

Deze is eigenlijk hetzelfde als ‘Pretender’. Ik zie mezelf nog staan met Peter  afgelopen september op de 90’s party in Veendam. Wij en dit nummer, helemaal lijp!

Klein en heel fijn

Mien lutje laif – The Yellowish Summer Evening

Voor de Groningers onder ons: dit is persoonlijk één van de mooiste Groningse liedje ooit gemaakt. Heel klein, maar komt zo binnen.

Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij

Dat kleine geldt ook voor dit nummer. Eenvoudige, maar mooie tekst, voor een situatie die iedereen wel kent. Vriendschap, liefde, genegenheid, veiligheid, vertrouwen, alles komt hier voorbij. Gewoon mooi.

9 Crimes – Damian Rice

Volgens mij heb ik dit liedje een keer voorbij horen komen in een Amerikaanse TV serie en ik was meteen verliefd. Wat moet ik hierover zeggen. Geeft mij kippenvel elke keer als ik het hoor en dringt tot het diepste binnen.

…en dan ineens komt het!

New Born – Muse

De verrassing voor mij van Pinkpop 2007. Daarvoor had ik niet zoveel met deze Britse band, maar na het zien van hun optreden in Landgraaf was ik helemaal om. Wat kunnen zij een takkeherrie maken en een vette show neerzetten. Helemaal blown away. Dit nummer doet mij altijd denken aan dat festival: Matt op de piano, begint met een aantal mooie klasieke akkoorden en wordt vervolgens steeds groter, tot een explosie komt, zeker als hij eenmaal zijn gitaar erbij pakt. Super vet!

Can’t hold on – Mêlée

Nooit een hele grote hit geweest in Nederland, zo zonde. Ook hier weer een hele mooie opbouw in de muziek. Het nummer begint met zang en piano en groeit steeds verder uit, tot je op het einde alles bij elkaar hebt. Kippenvel nummer.

Parelvissers Duet – Pavarotti en Ghiaurov

Dit klassieke duet uit een opera van Bizet. Het begint heel ‘zacht’ en bouwt steeds verder op. En dan die geweldige stemmen van Pavarotti en Ghiaurov, strijkorkest en alles erbij. Tot tranen geroerd, haast elke keer weer. Dat terwijl ik helemaal niet versta waar ze het over hebben, het is gewoon het gevoel wat het teweegbrengt. Mooi!!

My Baby’s got a Gun – Triggerfinger

Ruben en consorten die hier een onwijs tof nummer neerzetten. Het begint met een paar simpele aanslagen op de gitaar, Ruben’s stem die daarover heen gaat en de boel steeds harder aanzet…tot het explodeert! Ik kan niet wachten om ze in februari 2018 opnieuw te mogen aanschouwen.

Guilty pleasures

Gaia – Valensia

Superfout, maar tegelijk ook zo goed! Lekker nineties en heerlijk bombastisch en tegelijkertijd ook hele klassieke elementen die erin zitten. Ik hou hier van.

Worn down piano – Mark and Clark Band

Het verhaal over het ‘leven’ van een piano. Klassiek, bombastisch, enorme meezinger, zacht en enorm luid. Dit nummer heeft van alles in zich.

I’m Gonna Be (500 miles) – The Proclaimers

Dit nummer doet mij altijd denken aan de avondjes stappen in Zevenhuizen, dit moet begin 2000 zijn geweest. Daar trad ook regelmatig een bandje op van drie Britse heren (ik weet alleen de bandnaam niet meer) die allerlei covers deden, waaronder deze. Hoeveel lol we altijd hadden op die avonden, en we dansten tot onze voeten pijn deden, stonden geen moment stil. Heerlijke avonden.

Welke liedjes ontbreken niet op jouw favorieten lijstje?

 

1 comment

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s