6 manieren om je negatieve gedachten te doorbreken.

Je wordt je bewust van het feit dat je de hele dag al op een negatieve manier alles en iedereen (inclusief jezelf) aan het beoordelen en veroordelen bent. Daarnaast kunnen deze gedachten er voor zorgen dat je je gespannen voelt, snel bent afgeleid en moe bent. Er lijkt geen einde aan te komen en je hebt geen idee hoe je dit moet doorbreken.

Via de Amerikaanse site Mindful.org kwam ik een artikel tegen waarin beschreven staat hoe je snel en met weinig middelen toch uit je negatieve gedachten kunt stappen en wat meer positiviteit terug kunt halen (Six ways to take back the day van Carley Hauck). Je hebt er vaak geen extra middelen voor nodig en het kan zorgen voor instant positiviteit. Dat is wat we graag zien, meteen resultaat.

Want wat zijn de gevolgen als je in die negatieve spiraal blijft hangen? Onderzoek heeft uitgewezen dat overmatig negatief denken vaak samen gaat met:
✢ een grotere behoefte aan zoetigheid en snaaien
✢ het versterken van angsten
✢ het versterken of veroorzaken van depressie
✢ het vergroten van onzekerheid
✢ sneller en langer blijven hangen in irritatie en onrust.

Als je daarbij ook nog veel nadenkt over het verleden (toen was het beter, of ik ben nooit goed genoeg (geweest)) en de toekomst (wat zal er gebeuren?) kan het vaak leiden tot nog meer frustratie. Dit alles komt vaak het maar op een ding neer: we willen alles onder controle hebben en houden, en dat is lastig. Want het verleden is geweest en je kunt de toekomst niet voorspellen. Alles waar je invloed op uit kunt oefenen is het hier en nu.

Dan kun je denken: ‘Ja maar, hoe dan?‘ In het eerder genoemde artikel wordt gesproken over een meditatie workshop genaamd ‘Be Mindful Incredible‘.

I was sharing with my students at Pixar that when we get stuck in the negative, our focus gets stuck there, too.  If we are thinking small, we aren’t thinking from our “incredible” place. I invited them to turn it around.  When mindfulness is present, you can get on the negative thought train or the “Mindfully Incredible” thought train, which might say, “Carley, you are amazing!” (Carley Hauck)

Kortweg gezegd: als we negatief blijven denken, dan blijf je in die negatieve spiraal. Door het om te draaien en jezelf te laten zien hoe goed jij je best doet, of wat voor een fijn persoon jij bent, stap je uit die negatieve spiraal en zul je de wereld om je heen en jezelf ook veel liever bekijken.

Welke dingen kun je dan ondernemen?

‘Label your thought’

Wanneer je bewust bent van de situatie dat je negatief denkt, benoem je dit. Bijvoorbeeld ‘Ik vind … niet leuk aan mijn werk‘ of ‘Mijn leven had zoveel beter kunnen zijn.‘ Door het te benoemen kun je het ook los van jezelf gaan zien en de gedachte makkelijker laten gaan. Ik weet het, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. It takes a lot of practice. Hierover binnenkort meer.

‘Swat is away’

Bekijk je negatieve gedachte als vliegen die om je hoofd heen cirkelen. Die vliegen zijn irritant en als automatische reactie sla je ze voor je hoofd weg met je hand (zie je het voor je?). Zo kun je het ook aanpakken met die negatieve gedachten. Sla ze in je hoofd weg en zeg bijvoorbeeld: ‘Nu niet, stop, terug naar het nu.

‘Take a mindful walk’ 

Stap letterlijk uit de omgeving waar jij negatieve gedachten ervaart en zorg ervoor dat je uit je hoofd gaat en je aandacht op je lijf richt. Wees bewust van hoe je loopt, zie het als een soort van bodyscan, en neem de omgeving in je op (geluiden, kleuren, geuren, de wind). Wees in het moment in plaats van bij die gedachten in je hoofd.

‘Sing a happy song’ 

Zoek een liedje op Spotify of YouTube of waar je het ook maar kunt vinden en ga meezingen en misschien zelfs wel meedansen. Persoonlijk vind ik dit een hele fijne manier om mijn gedachten te laten voor wat ze zijn en helemaal in het moment mee te gaan met de muziek. Juist door erbij te bewegen kun je het ook letterlijk van je af schudden. Heerlijk gevoel is dat.

‘Use a positive antidote’

Als je merkt dat je een negatieve gedachte hebt, zet daar dan een positieve gedachte tegenover. Als je denkt aan ‘Ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet‘, denk dan eens alle dingen wat je tot dan toe hebt bereikt, hoe sterk jij bent als persoon en wat jij tot dan toe allemaal al hebt overwonnen om te zijn waar je nu bent. Als het helpt, zet het desnoods op papier. Zo zie je letterlijk op papier dat de negatieve gedachte eigenlijk niet meer dan een gedachte is. Tuurlijk gaan dingen niet altijd over rozen, maar door een stapje opzij te doen kun je er meer afstand van nemen en het op een andere manier bekijken.

‘Take in your good worth’

Wanneer je hoofd vol zit met negatieve gedachten is het vaak aan onszelf gericht. Want ja, wie is nu de beste criticus over jouw leven dan jijzelf? Probeer dan je geest en je gedachten te verschuiven naar het feit dat jij het waard bent. Wees lief naar jezelf en omarm jezelf in al z’n doen en laten. Je doet namelijk je best, en meer dan dat is niet mogelijk.

(bron artikel: mindful.org)

Begrijp mij niet verkeerd, ik snap best dat als je al een hele lange periode rondloopt met negatieve gedachten, dat je denkt: ‘Leuk bedacht Tineke, maar dat gaat hem echt niet worden.‘ Dan is mijn advies, praat erover. Of het nu met een familielid is die je vertrouwt, vrienden, collega’s, of ga je een stap verder en zoek professionele hulp. Houdt in je achterhoofd dat je er niet alleen voor staat. We hoeven niet alles zelf op te lossen.

4 comments

Add Yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s