Weinig tijd? Drie korte mindfulness oefeningen voor elke dag

“Druk, druk, druk.” Je hebt het jezelf vast wel eens horen zeggen en anders voel je het misschien van dag tot dag. Hoe kun je nu oefenen in mindfulness als je het al zo druk hebt? 

Vorige week had ik het over de bodyscan. Een oefening die helpt te lokaliseren waar jij stress en emoties ervaart. Maar het nadeel van deze oefening is dat het nogal wat tijd kan innemen. En dat moet allemaal maar net kunnen in de drukke dagen die we tegenwoordig ervaren. Vandaar dat ik vandaag drie korte mindfulness oefeningen met jullie wil delen die je tijdens je dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Mindfulness kan heel makkelijk zijn als je er maar bewust mee bezig bent. De stap naar een volledig mindful leven zal bijna niemand kunnen maken. Maar die kleine momenten op de dag dat het wel lukt zijn mooi meegenomen.

Oefening 1: mindful tijdens een dagelijkse bezigheid
Denk hierbij aan momenten zoals tandenpoetsen, afwassen en douchen. Dit zijn hele reguliere bezigheden. Nu is de truc om bewust te zijn wat je ervaart tijdens zo’n bezigheid.

Neem bijvoorbeeld tandenpoetsen. Vanaf het moment dat je de tandenborstel in je hand neemt wees je bewust wat je doet, wat het voelt (bijvoorbeeld de borstelhaartjes over je tanden of tandvlees), hoe het smaakt, het schuim in je mond, ga zo maar door. Vergeet ook niet om je lichaamshouding te observeren. Hoe staan je voeten op de grond, hoe staat je lichaam ten opzichte van de wasbak. Deze oefening kost je zo hooguit drie minuten van je dag.

Hoe vaker je hiermee bezig bent hoe makkelijker het zal worden om even helemaal in het moment te zijn. Ga vooral niet analyseren, in de zin van “doe ik het wel goed?”. Het gaat puur om wat je doet en wie je bent op dat moment, zonder in goed of fout te denken.

Oefening 2: een minuut meditatie
Wat? Mediteren in een minuut? Dat kan toch nooit. Bekijk dit filmpje en oefen om te zien of deze vorm van meditateren wat voor je is:

Via YouTube zijn er nog meer filmpjes te vinden met 1 minuut meditaties, ook in het Nederlands.

Oefening 3: Eet langzamer

eetlangzamer
Iedereen eet. Daar kunnen we niet om heen. Maar vaak doen we tijdens het eten ook nog allerlei andere dingen. Denk maar aan de momenten dat je met het bord op schoot televisie zit te kijken of dat je tijdens het eten jouw mobieltje checkt die naast het bord ligt. Gooi het eens over een andere boeg.
Ga aan tafel zitten, leg je telefoon ergens buiten jouw bereik, zet het misschien zelfs op stil en ga eten. Klinkt niet heel moeilijk.
Probeer dan bewust te zijn van wat je eet en hoe je eet. Geniet van elke hap, kauw met aandacht, proef de smaken en voel de structuur van het eten in je mond. Doordat je met meer aandacht eet, ga je automatisch ook langzamer eten. Wat weer als voordeel helpt bij het verwerken van je voedsel in je maag. Een win-win situatie.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met (een van) deze oefeningen.
Heb jij oefeningen of tips die je dagelijks toepast om even heel bewust te zijn?

5 comments

Add Yours
 1. levelieze

  Dat aandachtig eten is echt een puntje voor mij. Dat schrijf ik terwijl ik zit te lunchen achter mijn computer. Ik zit wel alleen op kantoor vandaag, anders doe ik dat niet en ga ik gezellig met de collega’s lunchen. Maar thuis ben ik meestal alleen voor het eten en dan is dat puur functioneel, in plaats van rustig aan tafel te gaan zitten.

  Liked by 1 persoon

  • Tineke

   Allereerst, eet smakelijk 😉
   Ik herken het zo goed. Als ik alleen eet, ga je ondertussen toch vaak wat anders doen. Maar ook als ik met anderen eet is mijn bord onbewust toch heel snel leeg. En dan vraag ik me daarna wel eens af hoe het heeft gesmaakt. En eten is vaak veel te lekker, dat het zonde is om het zonder aandacht naar binnen te werken.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s