Mindfulness

Mindful Monday #3: bodyscan

Vorige week had ik het in één van de opdrachten over hoe je stress en spanning kunt aanvoelen in je lijf door het uitvoeren van een bodyscan. Maar wat is een bodyscan nu precies, wat zijn de voordelen en hoe voer je het uit?

catfulness_kennism1

Wat is een bodyscan?
Als je niet bekend bent met mindfulness dan denk je bij het woord ‘bodyscan’ waarschijnlijk aan een scan met een groot apparaat in het ziekenhuis. Deze kan je laten zien waar in je lichaam iets aan de hand is. Zo kun je de bodyscan in mindfulness ook vergelijken. Alleen ben jij zelf, of eigenlijk je geest, het apparaat en ‘scan’ je door je lijf (van top tot teen of andersom) om er achter te komen waar jij in je lichaam emoties, zowel positief als negatief, en spanningen ervaart. Het maakt je bewust van wat er in je lijf gebeurt. En dat is in het begin best lastig.

Van ‘doen’ naar ‘zijn’
We zijn namelijk gewend om te denken en te doen. We zitten voornamelijk in ons hoofd en dat houdt ons weg van het echt voelen hoe het met ons gaat. Je kent vast wel van die dagen dat je blijft doorgaan, altijd maar vooruit wilt. Tot je de tijd hebt om rustig op de bank te zitten en je dan ineens voelt hoe moe je eigenlijk bent. Deze vermoeidheid kun je voelen op lichamelijk en op geestelijk gebied. In plaats van denken en doen, verschuif je met de bodyscan je focus op het voelen en zo breng jij jezelf in contact met je lijf.

Laten we voorop stellen dat een bodyscan geen ontspanningsoefening is. Al zijn er veel verhalen bekend dat mensen zo ‘ontspannen’ raken dat ze in slaap vallen tijdens het doen van een bodyscan. Mocht dit gebeuren, dan is dat een teken dat je gewoon heel moe bent. Het beste is om de bodyscan op een later tijdstip, wanneer je iets helderder bent, opnieuw te doen.
Het kan ook de andere kant op gaan dat mensen zich juist meer gespannen voelen tijdens of na het doen van een bodyscan.

In het begin is het best moeilijk om de bodyscan uit te voeren. Het is lichamelijk een hele passieve oefening, en omdat er verder geen afleidende acties om je heen zijn, zal je hoofd gegarandeerd zijn eigen weg willen volgen. En dan denk je ineens aan de boodschappen die je nog moet halen, of dat mailtje wat nog beantwoord moet worden, of dat gesprek met je collega gisteren welke je graag op een andere manier had willen doen. Als dit gebeurt wees dan niet streng voor jezelf, want dit is heel menselijk. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je hoofd meteen helemaal leeg is en dat je in een perfecte mindfulle staat bent, hoe graag je het misschien ook wilt. De truc is om jezelf niet af te straffen hiervoor maar het op te merken dat je hoofd zijn eigen weg gaat. Op het moment dat je het kunt benoemen, bijvoorbeeld als ‘dit is een gedachte’, breng je je aandacht rustig terug naar de oefening en ga je verder waar je bent gebleven.

Voordelen bodyscan:
– je leert met volledige aandacht je lichaam voelen.
– je leert luisteren naar je lichaam, omdat je meer bewust wordt van wat er in je lichaam gebeurd.
– je leert waar in je lijf spanningen en emoties zitten.
– doordat je spanningen opmerkt, kun je zelf de keuze maken hoe je omgaat met die spanning en hoe je dan ook bewust kunt ontspannen.
– je kunt er ontspannen door raken ook al is dit niet het doel van deze oefening.
– je stapt uit de status van ‘doen’ over naar de status hoe je op dat moment ‘bent’.
– het zorgt voor een balans tussen lichaam en geest

Genoeg gesproken, maar hoe doe je dan de bodyscan?
Ik kan je stap voor stap uitleggen hoe je de bodyscan kunt doen. Maar waar ik zelf heel veel baat bij heb is de begeleide bodyscan oefeningen. Dan hoef je zelf niet na te denken over de ‘weg’ door je lichaam, maar kan iemand je daar door heen praten. Het helpt ook om je aandacht sneller terug te brengen naar de oefening, mochten je gedachten weer eens de vrije loop gaan. Heb je wel behoefte aan een uitgeschreven stappenplan? Google dan bijvoorbeeld op ‘Mindfulness bodyscan meditatie’.

Gratis mindfulness bodyscan oefeningen (via Balansante.nl)

Voordat je begint is het verstandig om je op een plek te bevinden waar je niet gestoord kunt worden. Als je wilt beginnen met je bodyscan, ga je ergens liggen. Dit kan op een yogamatje of op bed. Mijn eigen ervaring is dat je op bed wel sneller in slaap kunt vallen. Mocht het te fris zijn op de plek waar jij de oefening wilt doen? Doe dan een dekentje of een kleedje over je heen (zorg dat deze niet te zwaar is, want dat kan je aandacht van je lijf afhouden). Zorg dat je op jij je op je gemak voelt en dat je er ook echt voor openstaat. Zonder een open mind wordt het uitvoeren van deze oefening erg lastig.

En dan kun je beginnen. Zoals ik al schreef, het is niet erg als het niet meteen goed gaat. Het heeft bij mij ook tijd gekost om het met een ‘leeg hoofd’ te kunnen ervaren. Zelfs nu heb ik het op sommige momenten nog steeds lastig, want dat volle hoofd en die gedachtes kunnen er altijd zijn. Maar hoe vaker je het doet, des te sneller kun jij je focus terugbrengen naar je lichaam en blijf je met een milde blik de boel verkennen.

Wees er bewust van dat je met het uitoefenen van de bodyscan niet moet denken in termen als succes, falen, iets waar je naar moet streven. Lukt het niet, dan is het niet erg. Heb je geen zin, accepteer dat dan ook. Wat vooral heel belangrijk is, is dat je alles wat je meemaakt tijdens een bodyscan laat zijn voor wat het is. Oordeel niet, accepteer als je ongemak voelt en probeer het niet te beïnvloeden, want dan verschuif je de focus weer naar het denken en doen, in plaats van er gewoonweg te zijn. Dit is namelijk hoe jij nu bent, met goede en slechte momenten.

Bron foto: Hollandse Hoogte

Heb je al ervaring met de bodyscan of ga je het na het lezen van dit artikel het voor het eerst doen? Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen.

2 gedachtes over “Mindful Monday #3: bodyscan

  1. Pingback: Diary November #1 – Hurray for Today

  2. Pingback: 6 manieren om je negatieve gedachten te doorbreken. – Hurray for Today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s