Mindfulness

Mindful Monday #2: Ibiza wisdom

Wat was het een bijzondere ervaring: Your Green Ibiza Escape, een retreat in het noorden van het Spaanse eiland Ibiza, georganiseerd door de meiden van The Green Happiness, Lisa goes Vegan en het team van Morna Retreats. Tijdens deze speciale week kregen we elke dag een sessie met Britse mindfulness trainer Ross.

mornaretreats

Deze sessies zijn gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction, kortweg MBSR. Het doel van MBSR is spanning en stress te verlagen. Dit doe je aan de hand van oefeningen, zodat je bewust wordt waar de spanningen vandaan komen en hoe dit zich manifesteert in je lichaam en geest.  Hoe eerder je de spanning en stress kunt aanvoelen, hoe beter je de keuze kunt maken hoe om te gaan met die gevoelens.

“Tot het domein van Mindfulness behoren: awareness (gewaar-zijn), aandacht, adem, aanwezigheid (“presence”) , opmerkzaamheid, open alertheid, ankerpunten leren vinden in jezelf, het Hier en Nu en vooral kennis maken met je eigen bewustzijn. Evenals zicht krijgen op de werking van de menselijke geest.” 

Elke sessie begon en eindigde met een meditatie oefening. Elke keer wordt bij de start van de sessie het mediteren gecombineerd met een korte bodyscan.
Naast het mediteren hebben we het voornamelijk gehad over hoe lichaam en geest van nature reageert op stressvolle situaties, hoe met deze gevoelens normaliter omgegaan wordt in de westerse wereld en hoe wij op die manier geprogrammeerd zijn met stress om te gaan. Dit is vooral onder het motto: ‘doorgaan, vooral doorgaan en geen aandacht schenken aan hoe jij je voelt. Het gaat wel weer over.’

Wij zijn gewend om te doen. Dat houdt in dat we werken naar een doel en dat dit doel prioriteit heeft. De weg er naar toe, met alle hobbels en kuilen (of bergen en dalen), wordt als minder belangrijk gezien. Om mindful in het leven te staan zou je een switch moeten maken. Meer aandacht schenken aan het zijn tijdens de reis, in plaats van het doen.

“Life’s a journey, not a destination”
(uit ‘Amazing’ ~ Aerosmith)

Wat is mij van alle sessies tijdens de retreat het meest bijgebleven?

Het leven bestaat niet alleen aan het oplossen van problemen.
Je hebt het vast wel eens gehoord. Dat stemmetje in je hoofd dat zo lekker kritisch is op alles wat je denkt, doet, wat je gaat doen of hebt gedaan. Zelfs op de meest gelukkige momenten komt dat stemmetje ineens naar boven. Alsof je dit fijne gevoel, deze fijne situatie niet mag beleven. Alsof je het niet waard bent. En stel je eens voor dat het ineens weer fout gaat. Je hoofd is op dat moment alleen maar bezig met ervaringen uit het verleden die laten blijken waarom het weer fout zou kunnen gaan, of met wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Op die manier maak je problemen die er op dat moment helemaal niet zijn Dat zorgt ervoor dat je nooit echt kunt genieten van die fijne momenten, en sta je het eigen gevoel van geluk in de weg.

Waar zet stress en spanning zich vast in je lichaam?
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag kun je de volgende oefening doen.

Sluit je ogen en ga terug naar een recente gebeurtenis die zorgde voor stress of spanning. Probeer de situatie zo helder mogelijk voor je te zien en ga dan letten op de reactie die jouw lichaam geeft op deze situatie.

Als je een duidelijk beeld hebt waar spanning zich in jouw lichaam vastzet kun je met het blijven oefenen steeds een beetje eerder aanvoelen wanneer je lichaam zich klaarmaakt om zich door zo’n situatie heen te slepen. En kun je vervolgens een keuze maken hoe je met deze situatie omgaat.

Tijdens deze oefening merkte ik dat mijn lichaam bij stress het eerst reageert met een versnelde hartslag en een kortere, oppervlakkige ademhaling. Daarna voel ik de spieren in mijn nek aanspannen en dat straalt door naar mijn schouders. Om zich vervolgens te nestelen bij mijn hoofd, wat beklemmende kaken en hoofdpijn oplevert.
Het kan zijn dat het moeilijk is om op deze manier te voelen hoe stress zich in jouw lichaam manifesteert. Dan kan ik je een bodyscan aanraden.

Voor de body scan: Denk eerst terug aan een stressvolle situatie en dit hoeft geen hele heftige te zijn. Terugdenken aan bijvoorbeeld het missen van een bus of trein kan misschien al genoeg zijn. Ga daarna op bed of de bank liggen en ‘scan’ van onder naar boven je lichaam. Ga hierbij alle lichaamsdelen af. Hoe voelen ze aan, welke sensaties neem je waar? Spannen je spieren op bepaalde plekken aan, begint iets te kriebelen? Probeer dit zo bewust mogelijk te doorlopen en benoem wat je voelt of ervaart. Mocht het niet lukken, zoek dan bijvoorbeeld op YouTube naar ‘bodyscan’.

ibiza_meditationspot

Fight or flee
Welke keuze maak je in stressvolle situaties? Vlucht je weg voor spanningen of vecht je tegen de spanningen en blijf je maar doorgaan?

Probeer op het moment dat je spanningen ervaart de situatie van een afstandje te bekijken en beantwoord de volgende vragen:
1. Wat is de situatie die bij jou stress oplevert?
2. Wat is jouw rol binnen deze situatie?
3. Wat zou jij eraan kunnen doen om de situatie te veranderen?
4. Kun je (n)iets doen? Waarom maak je je dan zo druk?

Houd in je achterhoofd dat het piekeren over wat is geweest of wat gaat komen irrelevant is. Wat is geweest is geschiedenis, oftewel je kunt er niets aan veranderen. Wat gaat komen is de toekomst en dat moet nog gebeuren, dus kun je er nu (nog) niets mee doen. Het enige waar je invloed op kunt uitoefenen is op het heden: het hier en nu. Het is aan jou welke keuze je maakt en hoe jij dus omgaat met die stressvolle situatie.

bron uitleg mindfulness: http://www.innertravelservice.nl/

Mocht je zelf tips hebben of meer willen weten over mindfulness? Let me know in een reactie hieronder of via de mail. Misschien zie jij jouw vraag of tip terug in een nieuwe Mindful Monday 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s