Personal

Een brief aan mijn jongere zelf

Als ik als 20-jarige had geweten wat ik nu weet, dan was mij heel wat ellende bespaard gebleven. Maar aan de andere kant was ik zonder dat waarschijnlijk nooit zover gekomen als waar ik nu ben. Dus als de wijze die ik nu ben ( 😉 ) wil ik graag wat tips geven aan mijn jongere zelf.

2005.JPG

Lieve Tineke,

Heb geduld en neem rust.
Niet alles hoeft vandaag meteen af te zijn. Neem de tijd om de boel op een rijtje te krijgen, maak van je leven geen ‘rat race’. Juist met geduld en rust komen de antwoorden.

Geniet van het leven
Het leven bestaat niet alleen uit studeren en werken. Maak ruimte om te genieten van wat het leven nog meer te bieden heeft. Ga er op uit, maak een wandeling in de natuur, spreek af met vrienden en leef.

Geef je grenzen aan.
Zeg niet overal ‘ja’ op om aardig gevonden te worden. Als je het niet wilt, laat het de mensen weten. Zo weten zij ook wat ze aan je hebben en word je niet als een deurmat gebruikt waar mensen zo overheen lopen.

Gedachtes zijn geen feiten.
Blijf niet nachtenlang piekeren. Zoek uit wat je dwars zit, vraag na en vooral neem je gedachten niet te serieus.

Je kunt niet voor een ander denken.
Vul niet in hoe een ander zou kunnen denken. Leef je leven zoals jij dat wilt, wees niet onzeker over de keuzes die je maakt en denk vooral niet teveel over wat anderen daarvan zullen denken. Het houdt je tegen in je eigen ontwikkeling en zorgt ervoor dat je jezelf zoveel tekort doet.
Wil je toch weten hoe de ander er over denkt, communiceer. Laat je onzekerheid jezelf niet beklemmen. Stap over die onzekerheid heen en durf te vragen. Dit bespaart zoveel piekeren.

Kies voor de mensen waar je energie van krijgt.
Laat diegene liggen waar je zoveel energie in stopt en niks voor terug krijgt (en dat zijn er veel) en ga voor de mensen die jouw energie waard zijn. Blijf niet wachten tot de ander tijd voor je heeft, maar maak jezelf belangrijk. Stap naar voren en zet jezelf op de eerste plaats. Dan volgen vanzelf de mensen die echt om je geven en jouw tijd en energie waard zijn.

Blijf bij je gevoel, geloof in je ‘inner gut’.
Je weet zelf het beste wat goed voor je is. Laat je keuzes niet over aan anderen, maar kom op voor jezelf. Ga niet altijd uit van het meest veilige, als jij je daar niet prettig bij voelt. En durf dat te zeggen. Of zeg gewoon ‘nee’, zonder dat je jezelf hoeft te verantwoorden. Door je gevoel te volgen, krijgt jouw leven zoveel meer mogelijkheden om te kunnen stralen, om gelukkig te zijn.

Ga sporten.
Dit is zo goed voor je. Maak tijd vrij in je agenda om in beweging te komen. Je zult merken dat het je hoofd leeg maakt en je daardoor beter in je vel zit, letterlijk en figuurlijk.

Wees trots op jezelf.
Maar bovenal, wees trots op jezelf. Wees trots op wie je bent en wat je allemaal al hebt bereikt. Niemand had voor mogelijk gehouden dat jij de HAVO zou halen, dat jij de stap zou zetten om te gaan studeren in de stad, om uiteindelijk heel veel jaren voor de klas te gaan staan. Focus niet op alles wat is mislukt. Uit die dingen die zijn mislukt heb je zoveel geleerd. En dat maakt je tot wie je bent.

Het leven is mooi.

Wat zou jij schrijven aan je jongere zelf? Welke levenslessen kun jij meegeven? Laat het weten in een reactie hieronder.

2 gedachtes over “Een brief aan mijn jongere zelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s