Mindfulness

Mindful Monday #1: my mindful journey

Een nieuwe serie met een thema dat mij al een paar jaar bezig houdt: mindfulness. Soms is het op de achtergrond en soms staat het ineens weer enorm op de voorgrond. 

sneekweek

Ongeveer vier jaar geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met mindfulness. Ik had via mijn huisarts gesprekken geregeld met een maatschappelijk werker, omdat ik het allemaal niet meer zag zitten en niet meer wist hoe ik uit die put moest komen. Voor degene die mij al langer volgt, weet dat dit een vaak terugkomend thema is in mijn leven. De maatschappelijk werker raadde mij de boeken van Edel Maex (Mindfulness in de maalstroom van je leven) en David Dewulf (Mindfulness werkboek: krachtig en gelukkig leven in het nu) aan en dat was mijn eerste kennismaking met mindfulness. Thuis ben ik hiermee aan de slag gegaan en ik voelde al gauw dat het een positieve invloed had op mijn doen en laten, omdat er zoveel herkenning in zat. Maar de volledige 8 weken in het werkboek van David Dewulf heb ik nooit afgemaakt.

In januari 2015 kwam ik opnieuw in die welbekende put terecht, maar dit keer kon ik er niet zomaar uitklimmen. Voor het eerst kampte ik met burn-out klachten. Ik wilde mezelf niet laten kennen en ben toen op zoek gegaan naar een oplossing om mij weer beter te kunnen voelen. Na enig zoeken ben ik terecht gekomen bij een achtweekse mindfulness cursus via de Mindfulnessfabriek in Groningen.
Door de individuele begeleiding van een mindfulness trainer heeft deze cursus mij goede handvatten gegeven om in het dagelijkse leven beter met stress en spanningen om te kunnen gaan. Maar zoals het wel vaker gaat, je laat je snel weer meeslepen in de waan van de dag. Tijdens drukke periodes vergeet je wat je hebt geleerd. Of je denkt ‘dat doe ik morgen wel’.

Maar de interesse in mindfulness is altijd gebleven. Een klein half jaar geleden heb ik mezelf een opfriscursus mindfulness cadeau gedaan in een plaatselijke kattencafé: Catfulness (meer weten? Klik hier). Met nog drie andere vrouwen en mindfulness trainer Karst kwamen we eens in de twee weken samen om een paar oefeningen te doen en ervaringen uit te wisselen. Vooral de herkenning bij elkaar deed mij goed, want je zit er allemaal met hetzelfde doel. Zorgen dat je beter om kunt gaan met spanning en stress in het dagelijkse leven.

Toch kwam het grootste cadeau afgelopen zomer. Tijdens een retreat (klik hier voor een uitgebreid verslag) op Ibiza hadden we elke dag een mindfulness sessie met de Britse mindfulness trainer Ross. Naast oefeningen en meditaties gaf Ross vooral praktische tips met voorbeelden uit dagelijkse belevenissen en die kwamen behoorlijk hard binnen. Volgende week kom ik terug op wat ik van Ross heb geleerd.

Tot zover mijn reis die ik tot nu toe heb gemaakt in de wereld die mindfulness heet. Vanaf volgende week wil ik elke week een thema bespreken en hoe je daar met behulp van mindfulness mee om kunt gaan. Heb jij een thema die je behandeld zou willen hebben? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Mocht je zelf tips hebben of meer willen weten over hoe je mindfulness in een bepaalde situatie kunt toepassen? Of heb je algemene vragen over mindfulness? Let me know in een reactie hieronder of via de mail. Ik zal mijn best doen om jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Een gedachte over “Mindful Monday #1: my mindful journey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s